Важност на цервикалната течност 

Съществуват много начини за проследяване на месечния цикъл и кога е най-подходящото време за забременяване. Част от методите включват отбелязване в календар, използване на тестове за овулация, промени в ректалната температура и др. Един не много популярен метод е проследяване на цервикалната течност. Нейната консистенция се променя по време на цикъла и е индикатор както за наличие на овулация, така и за други състояния.  

Какво представлява цервикалната течност?  

Цервикалната слуз е течност, произвеждана от жлезите, разположени около шийката на матката и играе важна роля в репродукцията. Нейния цвят и консистенция се променят през менструалния цикъл под въздействието на хормоните, като дава ценна информация за вашата плодовитост. Тъй като нивата на хормоните варират в различните етапи от цикъла, количеството и плътността на цервикалната ви течност също се променят. Когато наближите овулация, тогава може да забележите постепенно увеличаване на количеството слуз, тъй като нивата на естроген се повишават след менструацията. [1]   

Каква е функцията на цервикалната течност? 

Цервикалната слуз или цервикалната течност има две задачи в зависимост от това в кой етап от цикъла се намирате. Първият е да подпомогне на спермата да се движи през шийката на матката, за да може да оплоди яйцеклетката по време на овулацията. Втората задача е да се предотврати навлизането на сперма или други вещества в шийката на матката. [2] 

Какви са стадиите на цервикалната течност? 

Ето няколко начина, по които цервикалната слуз може да се променя по време на вашия цикъл: 

След менструацията: Непосредствено след менструацията може да имате дни, в които да не забележите никакво течение. 

Преди овулация: Цервикалната течност може да е жълта, бяла или мътна, а консистенцията може да е лепкава или еластична. 

Непосредствено преди овулация: нивата на естроген се повишават точно преди овулация. Вашата слуз може да е по-бистра, еластична, водниста и хлъзгава. Може да изглежда подобно на яйчен белтък. 

По време на овулация: Бистрата, еластична слуз ще остане по време на овулация, тъй като нейната текстура и рН са защитни за спермата. Ако се опитвате да забременеете, правете секс през 5 до 6 дни, включително деня на овулацията. 

След овулация: Ще има по-малко секреция след овулация. Слузта може да е по-плътна, мътна или лепкава. Някои хора изпитват сухи дни след овулацията. [3] 

Как цервикалната слуз помага със зачеването? 

Цервикалната слуз играе ключова роля в зачеването. Хормонът естроген достига пика точно преди овулация. Това кара цервикалната слуз да се промени от пастообразна или кремообразна до подобна на еластични, сурови яйчни белтъци. Този мокър, хлъзгав секрет улеснява спермата да плува по влагалището и в матката, за да се срещне с яйцеклетка. Ако правите секс по това време, увеличавате шансовете си да забременеете. 

Промените в цервикалната слуз могат да бъдат ранен признак на бременност. След имплантирането на оплодената яйцеклетка, слузта обикновено е бистра, гъста и лепкава. [2] 

Какво може да повлияе на цервикалната течност? 

Различни фактори могат да доведат до промяна на цервикалната слуз. Някои от тях включват: 

  • Менструален цикъл: Вашата цервикална слуз може да се промени по време на всеки етап от вашия цикъл. Непосредствено преди и по време на овулацията слузта обикновено е бистра, еластична и хлъзгава. След овулацията тя става по-лепкава. 
  • Бременност: Веднага след зачеването вашата слуз може да стане гъста и лепкава. С напредването на бременността количеството слуз може да се увеличи и да стане бяло или жълто. В края на бременността слузта може да стане гъста и да съдържа розови ивици. Това може да е знак, че раждането е започнало. 
  • Методи за контрол на раждаемостта: Хормоналните методи за контрол на раждаемостта обикновено сгъстяват цервикалната слуз, за ​​да затруднят навлизането на спермата в матката и оплождането на яйцеклетката. 
  • Инфекции: Бактериални, дрожди и инфекции, предавани по полов път, могат да променят цвета или миризмата на цервикалната течност. 
  • Други фактори: Някои лекарства, продукти за женска хигиена, промиване, кърмене, полов акт или преглед на таза, при който се използва лубрикант, също могат да повлияят на това как изглежда цервикалната слуз. 
  • Стресът, диетата, кърменето и някаква операция също могат да окажат влияние върху цервикалната течност. [3] 

В мечтата към забременяването, има много начини, които да ни помогнат да разберем кога е най-доброто време за опит. Един от тези начини е проследяването на промените в цервикалната слуз. Тя може да бъде ценен източник на информация и един добър показател за овулация или наличие на бременност.  

[1] https://proovtest.com/blogs/blog/what-does-cervical-mucus-look-like-after-ovulation-if-you-re-pregnant  

[2] https://my.clevelandclinic.org/health/body/21957-cervical-mucus#:~:text=After%20ovulation%2C%20your%20cervical%20mucus%20thickens%20or%20dries%20up%2C%20then,other%20cases%2C%20implantation%20bleeding%20occurs.  

[3] https://www.healthline.com/health/womens-health/cervical-mucus#stages  

[4] https://www.verywellfamily.com/checking-cervical-mucus-to-get-pregnant-faster-1960279  

Подобни