Ендометриоза – последици и как се лекува? 

Знаете ли какво означава поставената диагноза ендометриоза? Какви последици може да има тя върху вашето здраве? На какво се дължи развитието й и как се лекува? Знаете ли, че ендометриозата може да попречи на забременяването? Всичко, което трябва да знаете за това заболяване четете в тази статия.  

Какво представлява ендометриоза? 

Ендометриумът представлява вътрешната обвивка (лигавицата) на матката. При ендометриоза тя се открива на места, извън матката – най-често в яйчниците (образуване на така наречените „шоколадови кисти“), яйчниковите тръби, червата, перитонеума (тънък слой тъкан, покриващ вътрешните органи) и рядко на места извън тазовата кухина. Смята се, че приблизително 176 милиона жени по света страдат от ендометриоза, което означава 1 на всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата. Все още няма единодушно мнение за причините за възникване на ендометриозата. Съществуват теории, свързани с генетична предразположеност, хормонални нарушения, стресови фактори, автоимунни и възпалителни заболявания, сраствания след операции и други. Симптомите са специфични почти за всяка жена, а поставянето на диагноза е затруднено като трябва да се проведат необходимите образни изследвания (ехография или ЯМР) или за най-голяма сигурност – операция (лапароскопия).  

Ендометриозата се разделя на 4 стадия, като първият е най-лекият, а четвъртият е най-тежкият, при който има плътни сраствания и кисти, които пречат на нормалното функциониране на матката, яйчниковите тръби и яйчниците.     

Какви са симптомите? 

Особено за ендометриозата е, че може да няма явни симптоми, но когато на лице има такива, те са два – болка и безплодие. Но какво точно се случва с женския организъм при ендометриоза? Знаете, че ендометриумът е подвластен на хормоналните промени – клетките периодично се уголемяват и се изхвърлят чрез менструацията по време на нормалния менструален цикъл. При ендометриоза, обаче, тези подобни на ендометрум клетки извън матката също се влияят от хормоналните промени, но в даден момент кръвта или тъканта не може да бъде изхвърлена  и оставянето й в тазовата област води до хронични възпаления и сраствания между органите. Затова най-характерният симптом при ендометриоза е силно болезнената менструация, която понякога прераства в хронична тазова болка. Този симптом може да бъде толкова силен, че рязко да наруши качеството на живот на жената – да не посещава работа, училище, както и болката да не се повлиява от стандартно използваните аналгетици. 

Друг болков симптом на ендометриозата е болката по време на сексуален контакт. Характерно за нея е, че се усеща при определени позиции и се усеща дълбоко в таза. Проявява се, когато ендометриозата засегне влагалищната стена или връзките, които прикрепят влагалищния свод.  

Често оплакване е смущението при уриниране. Усеща се чувство за неизпразване на пикочния мехур и болките се усилват по време на менструация. Проявява се, когато ендометриозата засегне тазовите нерви, инервиращи пикочния мехур. Рядко заболяването достига до лигавицата на пикочния мехур и води до наличие на кръв в урината по време на менструация. 

Към разнообразните симптоми могат да се включат оплаквания от страна на гастро-интестиналния тракт, подуване, гадене, умора, депресия и тревожност.      

Как се отразява ендометриозата на шансовете ми за забременяване? 

Статистиката сочи, че между 25 и 50% от жените с неуспешни опити за забременяване имат и ендометриоза. Затова тя е една от търсените причини за безплодие и най-често диагнозата се поставя от репродуктивни специалисти. За съжаление, с нарастването си, ендометриозата уврежда яйчниковата функция и запушва яйчниковите тръби, което може да доведе до безплодие. Също така, срастванията в коремната кухина могат да затруднят придвижването на яйцеклетката от яйчника към тръбите и матката.  

Поставяне на диагнозата ендометриоза не означава задължително безплодие. Напротив! Много жени с ендометриоза забременяват и раждат по естествен път.   

Как се лекува ендометриозата?   

Ендометриозата се третира с лекарствени средства, оперативно или с комбинация от двата метода. Тъй като заболяването е тясно свързано с женските полови хормони, основни медикаменти за борбата с него са комбинираните оралните контрацептиви (съдържат едновременно естроген и прогестерон). Обикновено, болките се повлияват много добре от този тип медикаменти. Ако съществуват противопоказания за прилагането им, друг избор са прогестероновите контрацептиви. Хирургичният метод идва на помощ, когато лекарствата не са достатъчно ефективни. Операцията е комплексна и изисква участието на специалисти от различни направления – акушер-гинеколог, коремен хирург, уролог и други. Целта е да се отстранят всички ендометриозни огнища, без да се засегнат здравите органи, разположени в близост.      

Съвременната медицина предлага методи за овладяване на ендометриозата. Важно е при наличието на жестока болка по време на менструация да се проведе консултация със съответните специалисти, за да се намери причината за нея. Цялостният подход към заболяването значително подобрява начина на живот и свежда последствията от него до минумум.  

Подобни