Какво е овулация: всичко, което трябва да знаем

Ако четете тази статия, вероятно правите първите си стъпки към това да станете родител – поздравления!

Зачеването на дете е крайъгълен камък в живота на всяка една жена и ако в момента сте изпълнени с вълнение и трепет, напълно ви разбираме. Ако изгаряте от нетърпение да забременеете веднага – също!

Веднъж решили се на тази стъпка, много жени искат да заченат възможно най-бързо. Днешната ни мисия е да си поговорим за женската овулация и за това как следенето ѝ ще ви помогне да ускорите мечтаното забременяване.

Преди да се спрем на овулацията обаче, нека разгледаме цялостния процес, от който тя е част – женският менструален цикъл.

Какво представлява менструалният цикъл?

Всички полово зрели жени отлично знаят какво е менструация. За голяма част от нежния пол менструалният цикъл представлява досадно изживяване и често единственото, което ни вълнува е кога всъщност ще свърши.

Следенето и доброто разбиране на цикъла обаче могат да го превърнат в най-добрия ви приятел, когато става дума за забременяване. Така че да отделим няколко минути и да разгледаме какво точно се случва по време на един менструален цикъл.

Менструалният цикъл е естествен процес, през който вашето тяло минава всеки месец. Счита се, че цикълът започва от първия ден на вашата менструация и продължава до първия ден на следващата, когато започва следващият цикъл.

Типично този процес продължава 28 дни, но дължината на един цикъл може да се удължи или съкрати спрямо редица фактори – стрес, режим на хранене, преумора и т.н. Някои жени имат по-дълъг цикъл, други по-къс, а при някои цикълът може да варира като дължина от месец до месец, без да има специална причина.

По време на менструалния цикъл тялото ви се подготвя за бременност. Цикълът се състои от различни фази, по-точно четири.

Да видим какво се случва при всяка една от тях:

Менструация (ден 1-7): Тази фаза е де факто началото на всеки цикъл и е моментът, в който образуваната от предния цикъл лигавица се изхвърля. Същевременно, вашите яйчници започват да произвеждат естроген и прогестерон – два критични за бременността хормона.

Фоликулярна фаза (ден 1-13): Фоликулярната фаза започва от първия ден на менструацията и продължава средно до 14-ия ден, когато настъпва следващата фаза. По време на тази фаза започва узряването на така наречения фоликул, който впоследствие ще се спука и ще освободи готова за оплождане яйцеклетка. Започва и цикличното разрастване на маточната лигавица (ендометриум), където би се имплантирала оплодената яйцеклетка.

Овулаторна фаза (около ден 14): Яйцеклетката се освобождава от вече съзрелия фоликул и е готова за оплождане. Овулацията настъпва 24 до 36 часа след повишаването на количеството на лутеинизиращия хормон, като въпросното повишаване е изключително бързо и същевременно краткотрайно – само един до два дни. Това е и началото на периода, в който може да заченете, като отрязъкът от време е кратък – средно 12 до 24 часа след началото на овулацията.

Лутеална фаза (ден 15-28): Лутеалната фаза е последната преди зачеване или преди настъпване на нов менструален цикъл. През първите 24 часа от нея, освободената яйцеклетка пътува във фалопиевите ви тръби, очаквайки евентуално да бъде оплодена. Ако това не се случи, яйцеклетката се разпада и лутеалната фаза завършва с началото на следващия менструационен цикъл, когато удебелената маточна лигавица отново се изхвърля.

Добре е да споменем, че тези времеви рамки са ориентировъчни и са базирани на теорията за 28-дневен цикъл.

И така, разгледахме набързо загадките на менструационния цикъл. Сега е време да си поговорим по-подробно за частта от него, заради която сте тук – овулацията.

Какво представлява овулацията?

Най-общо казано, овулация е процесът, в който зрелият фоликул се спуква и освобождава готовата за оплождане яйцеклетка.

Типично се смята, че след началото на овулацията една яйцеклетка има 24 (в редки случаи до 48) часа, преди да приключи пътуването си и да се разпадне.

Този период е познат като „фертилен прозорец“ и ако активно се стремите да забременеете, за вас е от огромно значение да знаете кога настъпва.

В много случаи да се разчита на стандартно обособената дължина на фазите не е достатъчно. Овулацията може да настъпи по различно време в зависимост от редица фактори и дори понякога да не настъпи изобщо. В следствие на това, трябва да следите и да не изпускате така важния фертилен прозорец.

В следващите редове ще разберем как можем да установим кога е започнал процесът на овулация.

Как да разбера дали съм в овулация?

Преди да започнем е редно да споменем, че някои от указаните по-долу симптоми не са задължителни, но биха могли да бъдат показателни за фазата на овулация.

Понякога може да почувствате един или повече симптоми, а друг път да не усетите абсолютно нищо (точно както се случва и с предменструалните ви симптоми). В този смисъл, последният от изброените методи е най-сигурен за правилното разпознаване на фертилния прозорец, но останалите също могат да ви помогнат да се ориентирате.

1. Овулационен календар

Макар овулационният календар да е полезен, той рядко е точен в истинския смисъл на думата. Независимо дали ползвате приложение или следите фазите си в най-обикновен бележник, календарът по-скоро подсказва кога да следите с по-изострено внимание за овулацията си.

Дори цикълът ви да е точен като швейцарски часовник, нищо не ви гарантира, че овулацията ще настъпи непременно на 14-ия ден и предвид краткият фертилен прозорец е добре овулационните календари да бъдат ползвани в комбинация с други способи.

2. Отчитане на телесни симптоми

Много жени внимателно наблюдават тялото си и разчитат на подадените от него сигнали. Разбира се, възможно е и да не усетите нищо и все пак е добре да следите за следните признаци:

– Повишена чувствителност в гърдите и/или подуване
– Леки болки в областта на яйчниците, усещане за „придърпване“
– Отделяне на така наречената „цервикална слуз“ – секрет, който спомага за придвижването на сперматозоидите
– Повишено сексуално желание

3. Измерване на базална температура

Измерването на базалната температура е популярен метод за установяване на овулация. Слабата му страна е, че трябва да започнете да го правите много по-рано, защото той се базира на отклонения (обикновено говорим за разлики от около 1 °C и нагоре).

За да имате успех с измерването на базалната температура е добре да спазвате следните указания:
– Измерването се прави веднага след събуждане и преди ставане от леглото
– Ползва се обикновен медицински термометър, с който температурата се мери под езика, във влагалището или в ректума (но винаги на едно и също място)
– Измерването се прави горе-долу по едно и също време

В дните преди настъпването на овулацията се отчитат минимални разлики, типично 0,3 — 0,6 °C. При отчитане на разлики над 1 °C (особено в комбинация с други симптоми) се счита, че овулацията е настъпила.

4. Тест за овулация

Възможно най-точният метод да разберете дали сте в овулация е като си направите тест. Както и при тестовете за бременност, тези за овулация разчитат на специфичен хормон, за да предвидят периода на овулация, в този случай на лутеиновия хормон (LH).

Както споменахме, малко преди овулаторната фаза нивата на лутеиновия хормон рязко се покачват. След настъпването на овулацията, също толкова рязко, нивата на хормона спадат. Тези драстични промени го правят подходящ за отчитане чрез тест.

Можете да използвате удобен и надежден тест за овулация като Oview, който ще ви помогне да идентифицирате фертилния си прозорец и да увеличите значително шансовете си за зачеване.

За финал

Най-важното, което трябва да запомните е, че овулацията ви, както и менструалният ви цикъл могат да варират, затова стриктното следене на процесите, които се случват във вашето тяло е изключително важно.

За да ускорите процеса на зачеване наблюдавайте внимателно тялото си, можете да ползвате и овулационен календар, но не забравяйте, че тестовете за овулация са един незаменим и верен съюзник в това прекрасно начинание.

Стискаме палци!

Подобни