Как влияе хормона прогестерон на забременяването?

Как влияе хормона прогестерон на забременяването?

Един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка жена е забременяването. Понякога зачеването може да отнеме време, което е напълно нормално, тъй като процесът е индивидуален. Уместно е да се подходи с повишено внимание по отношение на тялото, симптомите и настроенията. Понякога забързаният начин на живот води извън баланс. Промени в настроението, тревожност, ниска енергия и безсъние са част от резултатите, които можете да изпитате. 

Тези симптоми са езика на тялото, което предава послание, че не всичко е в баланс. Те също така може да бъдат индикация, че нивата на хормона прогестерон може би са твърде ниски. Ако се опитвате да забремеете, това може да е и основната причина да не се случва зачеване. 

Какво представлява хормонът прогестерон? 

Прогестерон е хормонът, произвеждан основно в яйчниците. Производството на този хормон се случва, когато фоликулът се отвори, за да освободи яйцеклетка при овулация. По това време нивата на прогестерон започват да се повишават. Това спира производството на естроген и спомага за стабилизирането на маточната лигавица в подготовка за имплантиране на ембриона. 

Действието на прогестерона (заедно с естрогена) е да подпомогне маточната лигавица. Ако се случи зачеване, нивата на прогестерона ще се повишат и ще спомогнат за стабилизирането на оплодената яйцеклетка. Ако зачеването не настъпи, тази маточна лигавица се освобождава и започва менструация. 

Какви са признаците на ниски нива на прогестерон? 

Променя се деликатния баланс между прогестерон и естроген, като по същество се създава среда на естрогенно доминиране. В допълнение, прогестеронът също така стимулира GABA [1] рецепторите в мозъка, което е една от основните причини, поради които, когато е нисък, жените могат да почувстват повече умствено-емоционални симптоми. 

Ето списък на някои от основните симптоми и признаци на нисък прогестерон: 

 • Безплодие 
 • Повтарящи се ранни аборти 
 • Ендометриоза 
 • Кисти на яйчниците 
 • Депресия 
 • Емоционални колебания в настроенията 
 • Безпокойство 
 • Раздразнителност 
 • Гняв/ярост 
 • Безсъние 
 • Горещи вълни 
 • Невъзможност за отслабване 
 • Повишено тегло 
 • Умора 
 • Нередовен цикъл 
 • Главоболие/мигрена 
 • Ниско сексуално желание 

Прогестерон и забременяване 

Наличието на адекватни нива на прогестерон е изключително важно, когато се опитвате да забременеете. Едно от основните неща, които прогестеронът прави, е да поддържа плодородна обвивката на матката, така че развиващият се ембрион не само да се присъедини, но и да се задържи здрав през цялата бременност. 

Ако прогестеронът е нисък, той може да причини проблеми с развитието на маточната обвивка и да причини скъсяване на лутеалната фаза. Ако нивата на хормона прогестерон са ниски, той може да причини необичайно развитие на черупката на матката. Това може да попречи на имплантацията на ембриона или да рефлектира директно върху неговия растеж, което от своя страна води до ранен аборт. 

Тестване нивата на прогестерон 

За щастие, тестването на прогестерон е много лесно. Можете да попитате Вашия лекар или да отидете директно в лаборатория. Най-добре е първо да се консултирате със специалист, който ще Ви назначи тест и след това може да го прочете правилно. 

Времето за тестване на прогестерона е много важно. Проверете дали правите лабораторен тест 7 дни след овулацията. Ако не сте сигурни за точния ден на овулация или имате овулация, може да ползвате тестове за овулация, за да бъдете прецизни. 

Прогестеронът трябва да бъде над 10 ng/ml 7 дни след овулацията. 

Как да увеличим хормона прогестерон [2] 

Най-добре е да се свържете с Вашия лекар и да обсъдите възможните варианти.  

Приемът на някои витамини и минерали като витамин С и магнезий би имал положителен ефект като са възможни различни комбинации 

Витамин C  

Доказано е, че витамин C повишава прогестерона при жени както с нисък прогестерон, така и с дефект на лутеалната фаза. Храните, които имат високо съдържание на витамин С са чушки, киви, ягоди, цитрусови плодове, спанак, зеле, портокали, броколи, домати и зеле. 

Магнезий  

Магнезият помага за изграждането на хормони, включително прогестерон. Дозировката е 150-300 mg вечер. Храни, съдържащи магнезий са спанак, бадеми, авокадо, боб, черен боб, кашу, семена и кафяв ориз. 

Хранителни навици 

Относно хранителните навици е добре да преразгледате консумацията на кафе и вино, ако се опитвате да забременеете. Кофеинът и алкохолът могат да имат отрицателен ефект върху хормоните, тъй като кофеинът предизвиква повишаване нивата на хормона кортизола, което потенциално оказва влияние върху производството на прогестерон. Кофеинът също е свързан със симптомите на ПМС /предменструален синдром/. Алкохолът може да има неблагоприятно въздействие върху вашите хормони и е свързан с предменструална тревожност, емоционални промени и главоболие. 

Управление на стреса 

Управлението на стреса е от съществено значение за балансирането на хормоните. Когато стресът е висок, той повишава нивата на кортизола, което от своя страна казва на тялото да произвежда повече кортизол и по-малко от другите ни необходими хормони, като прогестерон. 

Ако се опитвате да забременеете, винаги е добра идея е да говорите с Вашия лекар или акушер-гинеколог, както и ако нямате такъв внимателно да изберете и да започнете да дискутирате най-добрите за Вас възможни решения. Той може да Ви насочи към подходящи тестове, за да определи настоящата ситуация спрямо Вашите желания. 

Желанието за зачеване бележи началото на нов етап в живота на всяка жена. Стремежът за поддържане на балансиран живот, съчетан с правилните решения и действия е в основата на успеха на много двойки.  

Подобни