Как сънят се отразява на опитите за зачеване?

Качество на съня 

Достатъчният и добър сън е определящ за хормоналния баланс, а качеството на сперматозоида и яйцеклетката и е ключ към успешно зачеване и здрава бременност.  Основна причината за това е хормона мелатонин, който има пряка връзка с качеството на яйцеклетката и яйчниковия резерв. Мелатонинът се произвежда в най-големи количества в часовете след 23:00 ч.  Затова е и препоръчително след този час вечер да спите.  Той се произвежда само на тъмно, затова е необходимо спалнята да е тъмна, тъй като тялото реагира дори на малки количества светлина. Оптимизирането нивата на мелатонин помага да се отпуснете, да се справяте по-добре със стреса, подобрява качеството на съня, което влияе от своя страна на фертилитета. Когато не се наспивате достатъчно (оптималния сън е 8 часа, което се равнява на около 9 часа в леглото), мелатонина се разбърква и създава за тялото ситуация на стрес като то влиза в режим “атака или бягство”.  Когато това стане, репродуктивните хормони започват да бъдат използвани за производство на стрес хормони.  Т.е. ресурсите, които са необходими за репродукция, започват да бъдат използвани за друга цел. Недостатъчно количество и намалено качество на съня се свързват с понижена продуктивност, проблеми с паметта, раздразнителност, тревожност, депресия, емоционален стрес, наднормено тегло, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност, диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и дори намалени възможности за зачеване. 

Репродуктивно здраве 

По отношение на репродуктивното здраве, лошият сън при мъжете се свързва с по-малка подвижност на сперматозоидите и занижени нива на тестостерон. Проучвания показват, че при мъже, които спят по-малко от 6,5 и повече от 9 часа нощем, е занижено количеството на сперматозоидите.  Т.е. оптималното количество сън при мъжете би било между 7 и 8 часа.  При жените лошият сън влияе на нивата на репродуктивните хормони и прави цикъла нередовен.  Лошият сън смущава производството на защитни цитокини, което може да увеличи риска от инфекция, възпаления и безплодие.  Работата на смени смущава биологичния часовник, а от там и овулацията, като удължава времето, необходимо за забременяване. В часовете между 11 и 1 през нощта, жлъчката изхвърля токсини и започва да се самопочиства.  Ако сте будни по това време, токсините се задръстват в черния дроб и вторично задръстват цялата ни система, което е пагубно за фертилитета и здравето въобще. 

Препоръки към двойките с репродуктивни проблеми, които страдат от безсъние: 

  • да си лягат рано 
  • да стават по едно и също време сутрин, за да пренастроят режима си за сън 
  • да спортуват през деня, така че вечер да са изморени 
  • да избягват тренировки 6 часа преди заспиване 
  • да избягват кофеин, алкохол и похапване непосредствено преди лягане (минимум 3 часа преди сън да не се яде) 
  • да избягват електроника в спалнята – телевизор, компютър и др. устройства. 

Циркаден ритъм [1]  

Режимът светлина – тъмнина регулира циркадния ритъм.  Той е вътрешен биологичен часовник и е много важен за хормоналния баланс.  Добре е да се излагате на пряка слънчева светлина веднага при събуждане сутрин, защото това стимулира производството на определени хормони, напр. кортизол и да не се излагате на т.нар. синя светлина от телевизор, компютър, таблет, телефон и други подобни устройства 2—3 часа преди лягане, защото това инхибира производството на мелатонин. 

Научни изследвания 

Редица научни изследвания, основани на доказателства, показват връзка между здравословния сън и нивата на плодовитост както при жените, така и при мъжете. 

Американски специалисти от Бостънския университет (САЩ) са изследвали 695 двойки мъже и жени на възраст над 21 години, които са били подложени на лечение на безплодие с помощта на ин витро оплождане. Резултатите показват, че сънят с продължителност по-малко от 6 часа намалява шансовете за зачеване с 43%. 

Редовната липса на сън е метаболитно разстройство и преди всичко създава хормонални дисбаланси. 

Сън и кортизол 

При липса на сън често се наблюдава изгубване на дневния цикъл на кортизола, а това от своя страна води до дисбаланс на половите хормони: пролактин, естроген и прогестерон. При мъжете производството на тестостерон намалява и такива показатели на спермограмата като общия брой сперматозоиди, подвижността и морфологията се влошават. 

Имунитет [2] 

Друг проблем, който води до хронична липса на сън, е намаляването на имунитета. Ако не осигурите на тялото достатъчно количество и качество на съня, тогава имунитетът не се справя сам. И не става въпрос само за настинки или хронични възпаления, а за по-сериозни здравни проблеми. Ако имате намален имунитет, тогава тялото престава да се справя с атипичните клетки. Част от механизма на развитие на ендометриоза, аденомиоза, фиброиди, кистозни образувания, запушване на тръбите е намален имунитет. 

Сънят е важна част от живота на всеки човек и оказва влияние върху всички процеси в тялото. Той има ключово значение за поддържане на нивата на хормоните в баланс и е определящ за успешния процес за забременяване. 

[1] https://www.bu.edu/articles/2022/understanding-sleep-future-sleep-disorder-

[2] https://newsinhealth.nih.gov/2021/04/good-sleep-good-health

Подобни