Психология на бременността 

Бременността е период, изпълнен с емоции, промени на различни нива, съзряване и вдъхновение за нов живот. Това е време, когато двойката се изправя пред новия етап на родителство, започвайки да гради нов стил в поведението и отношението си към света. Предстоящите промени събуждат нови мисли и идеи, които могат да бъдат толкова различни, колкото и двойки има по света. 

Продължителност 

Бременността продължава около 40 седмици, като през това време детето непрекъснато расте, получавайки всичко необходимо за бъдещия си живот и съзряване. Обикновено между 38та и 42та седмица настъпва естествен процес на раждане. 

Бременността не се разделя само на седмици.  За нея често се говори в триместри, всеки от които трае по три месеца. От което следва, че нормалната бременност се състои от три тримесечия, като последното води до раждането. Седмици от 1 до 13 образуват първия триместър, седмици 14 – 27 съставляват втория триместър, а третият триместър започва от седмица 28 и завършва, когато детето се ражда. 

Първият триместър — емоциите  

Често в началото промените не се усещат и все пак те са съществени. Промени в емоционалното състояние са съвсем в реда на нещата. Тъй като върховете и спадовете в емоционалната крива бележат нови стойности, дамите, преживяващи първа бременност, често са изключително емоционални. Психиката се пригажда към промените, които се случват във вътрешния свят, което включва не само тялото, но и светогледа, най-дълбоките мечти, копнежи и желания, свързани с даването на живот. До голяма степен изживяното отразява структурата на личността и как човек е обусловен да се справя с промените, от емоционалната подкрепа, която получава и разбира се от хормоналните пикове в тялото. 

Изключително важно е за доброто емоционално състояние да се балансират почивката и активните дейности. Почивката следва да е достатъчна, за да може да поддържа нервната система в спокойствие. Активността от своя страна осигурява нужните ендорфини, поддържащи доброто настроение. Има изследвания, които показват, че добрите нива на фолиева киселина допринасят за по-добро настроение, съдействайки за производството на серотонин. Според специалистите най-добрата фолиева киселина, която можем да поемем, е L-метилфолат, тъй като е известно, че 10-22 % от европейците имат генетична неспособност за правилно метаболизиране на фолиева киселина. Следователно, те винаги имат определен дефицит на витамин Б9. За да се преодолее това предизвикателство специалистите препоръчват прием на биоактивна форма на фолиева киселина, която може да се усвоява от всички, включително от хората с MTHFR генетична мутация. 

Наред с фокуса върху доброто настроение е полезно бременната дама да говори с някого за това, което е важно за нея, какво  преживява, да научи и практикува техники за релаксация, за да преминава спокойно през този период. Медитация, йога за бременни и мускулна релаксация могат да се окажат изключително полезни. Те ще продължават да вършат работа и в следващите периоди на бременността. Тук може би е моментът за обмисляне и включване на пренатално възпитание. Редица проучвания и изследвания показват добри резултати от включването му в процеса[1]

Вторият триместър — отношенията на партньорите 

Обикновено след напасване с важните промени в тялото и психиката по време на първия семестър, дамите се радват на леко и приятно второ тримесечие от бременността. Притесненията от непознатото обикновено намаляват, а с тях се подобряват физическия и емоционален баланс. Движението на детето в утробата се превръща във важен фактор за емоционалното състояние. 

Много двойки се запитват за близостта си по време на бременност, но често физиологичните промени могат да доведат до повишено сексуално желание, което подкрепя етапа, през който преминават. Понякога са нужни разговори относно промяната на чувствата и желанията на партньорите, за да се осигури здравословен и удовлетворяващ интимен живот по време на второто тримесечие, които да отговарят на новите физически и емоционални потребности на двамата партньора. 

Трети триместър — подготовка в очакване на новото начало 

Семействата се подготвят все по-интензивно за появата на бебето, като постепенно новото начало навлиза все по-явно в живота им. 

Този период се характеризира с усещане за радостно очакване. Разговорите със специалисти, други родилки и групи за подкрепа са много полезни за спокойствието и подготовката на бъдещите родители. В този период бебето започва да придобива самоличност — със създаването на детска стая и планирането на действия, родителите развиват собствен стил и радостната подготовка започва да изпълва дните им. 

Важно е жените да бъдат осъзнати и да внимават грижата на околните да не придобие инвалидизиращ характер и в двете посоки: нито да бъде отхвърляна, нито да бъде прекомерна. Отново се оказва, че балансът води да здравословни отношения и за двете страни.  

Ако сте избрали да работите, то непременно установете достатъчно време за активен живот с приятни разходки или леки физически упражнения, както и време за ментална и емоционална почивка и релаксация. Научни изследвания показват ползите и добрите резултати от слушане на успокояваща музика за психиката на бременните.[2] 

Промени 

Физическите промени, които бременността налага, понякога водят до тревожност относно предстоящо отглеждане на бебето. Контракции също могат да възбудят емоции и въпроси. Добре е дамите да са в контакт с техните специалисти и поддържат разумни нива на информираност. Необходимо е близките да предоставят не само физическа подкрепа на бременната, а и да подпомогнат увереността й и плавното преминаване през този важен за нея период. 

Бременността е изпълнена с физиологични и психологични промени в майчиното тяло, които изискват актуален подход и позитивна нагласа. Приемането на бъдещата майчина роля също повдига въпроси за подготовката, нужната информация и ресурси. Всичко това води до разбираема трансформация на емоционалния фон на личността. Важно е за бременната дама да поддържа цялостното си здраве оптимално, като взема предвид, че всички случващи се промени имат логични причини и са обусловени от съвършенството на природата. 

[1]  https://roshmfm.com/prenatal-care-the-importance-of-prenatal-education/#:~:text=Prenatal%20education%20is%20extremely%20important%2C%20especially%20for%20first-time,your%20doctor%2C%20the%20choices%20you%20have%20for%20birth  

[2]  https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1759-3  

Подобни