Първата менструация и какво означава тя за забременяването?

Както се казва, „знанието е сила“ и това важи още повече, когато става въпрос за здравето ни. Много нови проучвания разглеждат връзката между първата менструация и репродуктивното здраве на жената. Има ли значение точно кога ще получите първата си менструация и ако да, как се отразява това на шансовете Ви за забременяване?

Менструацията е процес в женското тяло, който бележи началото на репродуктивната възраст. Първата менструация е важен момент в живота на едно момиче, като бележи началото на пубертета и прехода от детство към юношество. Докато възрастта, на която момичетата преминават през нея за пръв път може да варира, в последните години все повече се обсъжда дали има значение кога е дошъл първият мензис, що се отнася до зачеване и цялостно репродуктивно здраве.

Ново проучване, проведено от Boston University School of Public Health, разглежда в детайл този въпрос. То твърди, че както късата продължителност на менструалния цикъл, така и прекалено ранното или късно начало на менструацията са свързани с намалена репродуктивност. Проучването е проведено сред повече от 2000 жени.

Първо, нека разгледаме влиянието на ранното начало на менструацията. Започването на менструация в ранна възраст (преди 12), известно още като ранно менархе, може да окаже влияние върху здравето на жената. Причината е, че това означава ранно излагане на естроген – хормон, който играе решаваща роля в развитието на женската репродуктивна система. Проучванията показват, че естрогенът, присъствайки в организма от ранна възраст, може да увеличи риска от репродуктивни ракови заболявания като рак на гърдата и рак на яйчниците, метаболитни нарушения и др.

Освен това ранното менархе влияе на репродуктивната система в по-късна възраст. Жените, които започват менструация преди 12-годишна възраст, имат по-висок риск от нередовен менструален цикъл – нещо, което може да затрудни зачеването. Ранното менархе също се свързва с по-кратък репродуктивен живот. Това означава, че жените, които започват менструация рано, получават менопауза по-рано от тези, които започват мензис по-късно в живота си. Това може значително да намали шансовете на една жена да зачене, тъй като менопаузата бележи края на репродуктивните години.

От друга страна, късното настъпване на първата менструация, след 15-годишна възраст, също може да повлияе фертилността. Късното менархе е свързано с по-висок риск от проблеми с плодовитостта, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS) и ендометриоза. Поликистозните яйчници често причиняват нередовен менструален цикъл и ановулация, докато ендометриозата може да доведе до възпаления и белези в репродуктивните органи, което затруднява достигането на спермата до яйцеклетката.

Късата продължителност на менструалния цикъл, която също се разглежда като фактор в проучването на Бостънския университет, допълнително може да се окаже от значение при забременяване. Цикъл с дължина под 26 дни сочи към възможен хормонален дисбаланс, липса на овулация или ниски нива на прогестерон, които са от съществено значение за репродуктивната система. Това може да доведе до затруднения при забременяване или повишен риск от спонтанен аборт. Друго проучване, публикувано в Journal of Obstetrics and Gynecology Canada, също твърди, че жените с кратки менструални цикли имат по-висок риск от спонтанни аборти, отколкото жените с по-дълъг менструален цикъл.

Една от основните причини за по-кратки менструални цикли е синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), който споменахме по-горе. Това е често срещано хормонално разстройство, което засяга около 10% от жените в репродуктивна възраст. Синдромът на поликистозните яйчници може да причини нередовен цикъл, което да доведе до трудности при зачеването. Други симптоми на състоянието са прекомерно окосмяване по лицето, гърба и корема, акне, наднормено тегло, загуба на коса и др. Синдромът често причинява свръхпроизводство на андроген, което нарушава овулацията и затруднява забременяването. В някои случаи жените, страдащи от СПКЯ, се нуждаят от лечение чрез лекарства за стимулиране на овулацията или от инвитро оплождане (IVF).

Други причини за кратките менструални цикли включват нарушения на щитовидната жлеза като хипертиреоидизъм или преждевременна яйчникова недостатъчност – състояние, при което яйчниците спират да функционират преди 40-годишна възраст. И двете състояния влияят на фертилността и често изискват медицинска намеса при опити за забременяване.

Добре е да добавим и овулацията към уравнението. Тя е ключов процес за забременяването и настъпва, когато зряла яйцеклетка се освободи от яйчниците. Този период от 12 – 24 часа е моментът, когато жената е най-фертилна. Овулацията може да настъпи по различно време от цикъла при различните жени. Например средният менструален цикъл е 28 дни, а овулацията най-често настъпва на 14-ия ден от цикъла. Съответно, настъпването на овулацията зависи от дължината на цикъла на конкретната жената, от хормоналното ѝ здраве и редица други фактори.

Проследяването на овулацията често е ефективен начин за увеличаване на шансовете за зачеване. Една от опциите за проследяване е тест за овулация, който измерва нивата на лутеинизиращия хормон (LH) в урината. Когато нивата на LH са високи, това показва, че овулацията вероятно ще настъпи през следващите 24 – 36 часа. Удобен продукт за целта е Oview – тест за овулация, който помага на потребителите да идентифицират своя фертилен прозорец и да увеличат шансовете си за забременяване.

Освен проследяване на овулацията, добрата новина е, че в днешно време има редица работещи възможности за жените и двойките с репродуктивни затруднения. Някои от тях са:

  1. Вътрематочна инсеминация (IUI): включва поставяне на сперма директно в матката по време на овулация.
  1. Оплождане инвитро (IVF): включва оплождане на яйцеклетки със сперма в лаборатория и прехвърляне на получения ембрион(и) в матката.
  1. Интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI): инжектиране на един сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката на жената
  1. Донорска яйцеклетка или сперма: използване на яйцеклетки или сперма за оплождане от донор. Това лечение често се използва при двойки, които не могат да забременеят със собствени яйцеклетки или сперма.


Вашият акушер-гинеколог може да Ви посъветва за най-добрия и подходящ вариант за Вас, в случай че имате нужда от подобно лечение.

В заключение, настъпването на първата менструация и продължителността на цикъла могат да бъдат от значение за женското репродуктивно здраве. За тези, които искат да забременеят, е ключово да следят менструалния си цикъл и да потърсят лекарска помощ при каквито и да било притеснения, свързани с гинекологични и хормонални проблеми. По този начин жените могат на време да предприемат стъпки, които да повлияят на тяхната фертилност и да подобрят шансовете им за зачеване.

Подобни