Редовен, нередовен, колко продължителен трябва да е цикълът?

Един от най-вълнуващите моменти в живота на едно момиче, е настъпването на първия менструален цикъл. Това събитие е свързано с много въпроси, на които трябва всяка една девойка да си отговори. При жените, менструацията протича индивидуално, но механизмите, на които се подчинява са еднакви. Хубаво е всяка дама, независимо от възрастта си, да следи цикъла си, за да може при възникнало притеснение да се обърне към лекар.

Кои органи включва женската полова система?

Женската полова система се състои от:

 • Два яйчника – В тях яйцеклетките се съхраняват, развиват и освобождават по време на овулация
 • Две фалопиеви тръби – две тънки тръби, които свързват яйчниците с матката. В тях се осъществява оплождането.
 • Матка – тук, оплодената яйцеклетка се имплантира и се развива бебето
 • Шийка – връзката между влагалището и матката
 • Влагалище [1]

Какво представлява менструалният цикъл?

Менструалният цикъл представлява термин, който описва последователността от събития, които се случват в тялото, докато се подготвя за възможна бременност. Всеки месец от единия яйчник се освобождава яйцеклетка – процес, известен като овулация. Ако не настъпи оплождане, лигавицата на матката, която е подготвена за имплантиране на оплодената яйцеклетка се отделя през влагалището (менструация). Вашият менструален цикъл е времето от първия ден на менструацията до първия ден на следващата.[2]

Какви са фазите на менструалния цикъл?

Различни хормони взимат участие в регулацията на менструалния цикъл. Органите на репродуктивния ви тракт реагират по определени начини под влиянието им. Специфичните събития, които се случват по време на вашия менструален цикъл са:

 • Менструална фаза: Продължава около 5 дена и е времето, когато лигавицата на матката се отделя през влагалището ако не е настъпила бременност. Повечето представителки на нежния пол кървят от три до пет дни, но менструация, продължаваща три до седем дни, също е в границите на нормата.
 • Фоликуларната фаза: Тази фаза обикновено протича от шести до 14-ти ден. През това време нивото на хормона естроген се повишава, което кара лигавицата на матката (ендометриума) да задебелява. В допълнение, фоликулостимулиращ хормон (FSH) стимулира фоликулите в яйчниците да се развиват и растат. От 10-ти до 14-ти ден, в един от развиващите се фоликули ще се образува напълно зряла яйцеклетка.
 • Овулация: Тази фаза настъпва приблизително на около 14-ия ден от 28-дневен менструален цикъл. Внезапното повишаване на лутеинизиращия хормон (LH) подпомага яйчника ви да освободи яйцеклетка. Това събитие е овулацията и може лесно да бъде предвидено и установено с тест Oview.
 • Лутеалната фаза: Тази фаза продължава от около 15 до 28-ми ден. Яйцеклетката напуска яйчника и започва да преминава през фалопиевите тръби до достигане до матката. Нивото на прогестерона се повишава, за да подготви лигавицата на матката за евентуална бременност. Ако яйцеклетката се оплоди от сперматозоид и се прикрепи към стената на матката (имплантиране), настъпва забременяване. При възникнало желание за ранно установяване или отхвърляне на бременност може да използвате тестове Presto. Ако няма настъпило оплождане, нивата на естроген и прогестерон спадат и лигавица на матката се отделя (менструация). [3]

Обикновено, първата менструация настъпва около 12 годишна възраст. Нормата за поява на цикъл е между 8 и 16 години. Ако се появи по-рано или по-късно е необходима консултация с лекар, за да се установи каква е причината.

Какво е нормален цикъл?

Менструалният цикъл е времето, обхващащо първия ден на една менструация до първия ден на следващата и не е еднакъв за всяка жена. Менструалното течение може да се появи на всеки 21 до 35 дни и да продължи два до седем дни. При първите няколко години след началото на менструацията, дългите цикли са често срещани, но с течение на времето стават все по-редовни. [2]

Вашият менструален цикъл може да е редовен – с приблизително еднаква продължителност всеки месец или донякъде нередовен, а менструацията ви може да е лека или обилна, болезнена или безболезнена, дълга или кратка и това също да е нормално. [4]

Какво е нередовен цикъл?

Ако менструалният цикъл е по-кратък от 24 дни или повече от 38 дни, или ако продължителността варира значително от месец на месец, това означава че имате нередовен цикъл. Примери за нередовен цикъл са:

 • Липса на три или повече менструации подред.
 • Менструално течение (кървене), което е много по-тежко или по-слабо от обикновено.
 • Периоди, които продължават повече от седем дни.
 • Продължителността на времето между циклите варира с повече от девет дни. Например един цикъл е 28 дни, следващият е 37 дни, а следващият е 29 дни.
 • Кървене или зацапване, което се случва между менструации, след менопауза или след полов акт. [3]

Термини, свързани с нередовен цикъл

 • Аменорея: Състояние, при което цикълът ви е спрял напълно. Липсата на менструация в продължение на 90 дни или повече се счита за необичайна, освен ако не сте бременна, кърмите или преминавате през менопауза (настъпва между 45 и 55 години). Ако не е започнала менструация до 16-годишна възраст или в рамките на три години след начало на развитие на гърдите, също може да означава аменорея.
 • Олигоменорея: състояние, при което менструацията се появява рядко – менструации, между които има над 35 дена или имате шест до осем менструации годишно.
 • Дисменорея: медицински термин за болезнена менструация и тежки менструални спазми. Известен дискомфорт по време на вашия цикъл е нормален.
 • Абнормно кървене от матката: Анормалното кървене от матката е кървене между месечните периоди, продължително кървене или изключително тежка менструация. [3]

Какви заболявания могат да доведат до нередовен цикъл?

Причините, водещи до проблеми с цикъла са много и разнообразни. Към тях спадат:

 • Бременност или кърмене. Липсата на цикъл може да е ранен признак на бременност. Кърменето обикновено забавя връщането на менструацията след бременност.
 • Хранителни разстройства, екстремна загуба на тегло или прекомерни упражнения. Хранителни разстройства като анорексия нервоза, екстремната загуба на тегло и повишената физическа активност могат да нарушат менструацията.
 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS). Жените с това често срещано заболяване на ендокринната система имат нередовен цикъл, яйчници, които съдържат множество фоликули разположени във всеки яйчник.
 • Преждевременна недостатъчност на яйчниците. Преждевременната яйчникова недостатъчност се отнася до загуба на нормална яйчникова функция преди 40-годишна възраст. Жени, които имат преждевременна яйчникова недостатъчност – известна също като първична яйчникова недостатъчност, може да имат нередовен или случаен цикъл в продължение на години.
 • Тазова възпалителна болест (PID). Тази инфекция на репродуктивните органи може да причини нередовно менструално кървене.
 • Миома на матката. Маточните фиброиди са неракови образувания на матката. Могат да причинят тежки и продължителни менструални периоди. [4]

Как да следим менструалния си цикъл?

Нередовният цикъл може да е признак за проблем. Вашият лекар ще ви попита за последната ви менструация и менструални цикли. Да знаете какво е нормално за вас може да бъде изключително полезно за вашия лекуващ лекар.

Следенето на цикъла може да ви помогне да разберете кога сте в овулация, което е изключително важно ако правите опити за бебе.

За да проследите цикъла си:

 • Отбележете първия ден от менструацията си в календара с X. Това е ден първи.

Спрете да отбелязвате, когато кървенето ви спре.

 • Когато кървенето започне отново, маркирайте го с X. Това отново е ден първи.
 • След това можете да преброите броя на дните между всеки първи X, за да получите продължителността на вашия цикъл. Пребройте броя на X, за да видите колко дни продължава кървенето (менструацията). [4]

Всяко момиче преминава през определени етапи от живота си, които я превръщат в жена.

Един от важните моменти е настъпването на първата менструация, следващия е раждането на рожба. Всеки един момент е едновременно вълшебен и важен. Хубаво е всяко момиче да е наясно с това, кое е нормално за нея и при възникнало притеснение да потърси професионална помощ.

[1] https://www.nhs.uk/conditions/periods/fertility-in-the-menstrual-cycle/

[2] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods

[4] https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-menstrual-cycle

Подобни