Стрес! Влиянието му върху опитите за забременяване

Ако мечтаете за свое дете и правите опити за забременяване, но щастливото събитие се бави, причините за това може да са свързани с прекомерен стрес. В днешно време все повече се говори за връзката между повишените нива на стрес и безплодието. При това стресът има отрицателен ефект както върху жените, така и върху мъжете.

Важно е да приемем, че стресът не е непременно наш враг и че в ежедневието си всеки човек изпитва известни нива на стрес. Но е важно – и абсолютно постижимо – и това да имаме своите добри навици и ежедневни ритуали, които да ни разведряват и да ни отпускат, за да не оставим напрегнатите усещания да ни завладеят изцяло. Особено когато сме пожелали да създадем нов живот!

В тази статия ще ви помогнем да разберете връзката между стреса и репродуктивните проблеми и ще ви предложим лесни и ефективни начини да си осигурите повече спокойствие.

Какво трябва да знаем за добрия и за лошия стрес?

Да, стресът може да бъде и “добър”

Най-лесно можем да обясним понятието „добър стрес“ като „мобилизиране” за справяне с конкретна задача. Когато сме изправени пред някаква цел и трябва да положим усилие да я постигнем, съзнанието и тялото ни преминават в активен „работен режим”. В този смисъл, стрес е дори вдигането на тежест във фитнеса, стрес е и това да трябва да ускорим крачка, за да се качим навреме в спрелия на спирката автобус. Добрият стрес е нужен на професионалните спортисти, за да могат да се представят в най-добрата си кондиция по време на състезания. Когато нивата на стрес са нормални, той се приема за естествена и всъщност нужна част от начина, по който всеки един човек функционира.

Стресът става деструктивен за нас тогава, когато изпитваме напрежение дори и без наличието на обективна причина – в дадения момент не се занимаваме с разрешаването на проблем, не сме изправени пред непосредствена заплаха, не ни се налага да полагаме сериозно физическо усилие, но въпреки това сме много напрегнати вътрешно. В някои случаи, когато не овладяваме навреме напрежението и с времето то се превръща в наше постоянно състояние, се говори за така наречения хроничен стрес. Постоянно високите нива на стрес влияят върху изключително много системи и процеси в организма и могат да доведат до редица здравословни промени, включително и да ни попречат да имаме една здрава бременност.

Прекомерният стрес и женските хормони

Проблемите със забременяването, свързани със стреса не са биологична грешка, а мощен защитен механизъм.

Чрез него природата защитава родителя и евентуалното бъдещо поколение от опасности. Ако продължително време изпитваме силен стрес, мозъкът ни приема това като сигнал, че се намираме в опасна ситуация, че сме изложени на заплахи и на лишения. А това не е подходящ момент за появата на бебе, което би ни направило още по-уязвими. Затова в организма чрез промени в хормоналната картина се задействат процеси, които правят забременяването изключително трудно и дори невъзможно.

Кои са хормоните на стреса и защо могат да станат причина за безплодие?

Всяка едно стресово изживяване води до засилена секреция на хормона адреналин. А той на свой ред потиска действието на прогестерона – хормон, важен за забременяването. По какво можете да усетите, че в организма ви е настъпил прогестеронов дефицит? В този случай типичен симптом е задържането на вода, от което следват подпухване на лицето, подуване в областта на глезените и корема, все по-видим целулит. По-осезаемият дискомфорт преди и по време на цикъл също може да е сигнал за намалени нива на прогестерон. И още: Разширени вени, усещане за тежест и болезненост в гърдите, напълняване в областта на бедрата, мигрена, поява на акне или косопад.

Хронично ниските нива на прогестерон са и причина за много тежък или за нередовен месечен цикъл.

Кортизолът е друг хормон на стреса, който може да повлияе на възможностите за забременяване, както и по време на бременност. При това, неговото негативно въздействие касае репродуктивните възможности както на женския, така и на мъжкия организъм. Обяснението е, че силно завишените нива на кортизол в тялото потискат отделянето на гонатотропин освобождаващ хормон (GnRH), свързан с процесите при нормалното функциониране на яйчниците при жените и на тестисите при мъжете.

GnRH действа върху рецепторите в предна част на хипофизната жлеза, сигнализирайки й да освободи гонадотропните хормони – фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Те влияят на яйчниците при жените и на тестисите при мъжете. Хормоните FSH и LH задействат яйчниците да узреят и да овулират яйцеклетки, а при мъжете задействат произвеждането на сперматозоиди.

GnRH не се освобождава равномерно, а на импулси. При жените честотата на импулсите варира в зависимост от това в кой етап на менструалния цикъл сте, като точно преди овулация импулсите на GnRH са по-чести.

Преди инвитро процедури, GnRH е важен за това да се подсигури узряването на повече от един фоликул, както и за предотвратяването на преждевременното узряване на яйцеклетките и спукването на фоликулите.

Повече стрес = повече вредни навици

Хормоналният дисбаланс, който причинява стреса, не е единственият фактор, който може да причини безплодие.

Стресът влияе на възможностите ни за забременяване и индиректно. Когато страдаме от хронично вътрешно напрежение, не е необичайно това да ни тласне към пушене или увеличена консумация на алкохол. При стресови ситуации понякога се случва бивши пушачи да посегнат отново към цигарите. Здравият сън също е обичаен потърпевш от високите нива на стрес – започваме да спим неспокойно, заспиваме трудно вечер или пък се будим внезапно през нощта и в ума ни се блъскат тревожни мисли.

Всички тези фактори допълнително могат да възпрепятстват опитите за така желаната бременност. В този случай отново говорим за отрицателен ефект върху фертилността както при жените, така и при мъжете.

Стрес при безплодие – омагьосаният кръг

Когато искаме дете, а срещнем проблеми със зачеването, трябва да си осигурим повече спокойствие, за да увеличим шансовете си за бебе. Но самата ситуация е източник на много голям стрес, което може да тласне двойката надолу по спиралата на тревожността, притесненията и дори отчаянието.

При едно научно изследване от 2016 г. са наблюдавани 352 жени и 274 мъже, които към онзи момент преминават през терапия за фертилност. Повече от половината от изследваните участници са показали симптоми на депресия, а при 3 от всеки 4 е установена тревожност. Колкото повече време продължавала терапията, но бебето все още не идвало, толкова повече се засилвали тревожните и депресивните състояния у участниците.

Тези научни данни вероятно не съобщават нищо ново на хората, които лично са се сблъсквали с неуспешни опити за забременяване. Двойките, които се страхуват, че може не успеят да сбъднат мечтата си да имат бебе, добре познават всички тези мъчителни емоции. Огромният стрес от едно трудно забременяване или от първоначално неуспешно инвитро може дори да предизвика криза в отношенията между партньорите.

Има лесни начини да живеем с по-малко стрес

Умението да държим “лошия” стрес под контрол е изключително ценно. Още по-важно е когато планираме забременяване, както и по време на самата бременност.

Важно е да запомните, че овладяването на стреса не е задължително нещо сложно. Има достатъчно ефективни и много лесни ритуали, които действат успокояващо. Много от тях са универсални, други човек открива сам – това са хобитата ни и други специфични любими занимания. Ето някои достъпни и доказано добри начини да намалим нивата на стрес в ежедневието си:

• Движение. Физическите упражнения се борят с психическото напрежение изключително успешно и това е научно доказано. Ако правите опити за бебе обаче, ограничете тренировките до максимум един час на ден.
• Време сред природата. Разхождайте се редовно извън града или просто в любимия ви парк.
• Достатъчно часове спокоен сън. Лягайте си навреме и по възможност в един и същ час вечер, а преди заспиване почетете книга и не поглеждайте към телефона си.
• Балансирана диета. Спазвайте разумен режим на хранене, в който присъства разнообразие и има достатъчно свежи плодове и зеленчуци. Избягвайте кофеина и алкохола. Включете прием на фолиева киселина, а ако имате установени дефицити, и други подходящи за вас хранителни добавки.
• Общуване. Приятните срещи и разговори разсейват съзнанието от всички грижи, които може би имаме в момента.
• Секс. По време на интимните моменти с партньора в тялото се отделят “хормоните на щастието” – ендорфини и окситоцин. Наслаждавайте се на тези усещания и не превръщайте секса в задължение, дори ако в момента правите опити за забременяване.

Да се радвате на домашния си любимец, да гледате забавни сериали, да се грижите за цветя, да освежавате декорацията у дома, да се разхождате по магазините, да ходите на планина… Всички тези неща също могат да ви помогнат много да контролирате нивата на стрес. Важното е редовно да си отделяте време за вашите любими приятни занимания.

За финал оставихме един важен съвет, а именно да не превръщате забременяването в обсебваща цел, която преследвате фанатично. Желанието да имате бебе наистина е свързано с въртележка от много силни емоции. Но дори и в този етап от живота си имамщте нужда от грижа за себе си, от пълноценно прекарвано време с близки и приятели, от това да следвате и другите си обичайни интереси.

Ако подходите с такава нагласа, това със сигурност ще ви помогне и преди, и по време на така желаната бременност!

Подобни