Дали сте во овулација? – знаци, симптоми и причини

Дали си подготвен да го зголемиш семејството и реши да почнеш да се обидуваш за бебе? За да може среќниот настан да се случи порано, треба точно да знаете во кое време од месецот е вашата овулација и кога имате најголема шанса да забремените. 
 
Постојат некои типични симптоми со кои телото сигнализира дека овулирате. Меѓутоа, тие не се секогаш присутни кај сите жени, а ако се потпирате само на нив, многу малку можете да бидете прецизни во одредувањето на датумот на овулација. За среќа, постои  тест кој многу лесно се прави во домашни услови и кој ќе ви помогне да ги одредите најповолните денови за забременување секој месец. Пред да преминеме на деталите за тестот, ајде да ги поминеме основните термини како:


Што точно е овулацијата? 
 
Овулацијата се нарекува руптура на т.н. доминантен фоликул, во кој се ослободува јајце подготвено за оплодување. 

Времетраењето на овулацијата е околу 24-48 часа. Во текот на ова време, јајцето е живо и може да се оплоди ако спермата го достигне. Самите сперматозоиди ја задржуваат својата виталност за малку подолг временски период, околу 3-5 дена. 

Ова значи дека жената може да забремени не само на денот на овулацијата, туку и ако таа и нејзиниот партнер имале незаштитен секс во било кој од претходните денови. Кога го знаете ова, останува да се утврди на кој ден од месецот точно се случува вашата овулација.  
 
Како можеш да пресметаш кога овулираш? 
 
Постојат неколку различни начини за пресметување приближно кога се случува вашата овулација, но ова не може секогаш да се направи со апсолутна точност. 

Причината е што месечниот циклус за многу жени не секогаш се случува како “часовник” и понекогаш различни фактори можат привремено да го вознемират. Исто така, дури и ако имате многу редовен менструален циклус, може да се појават промени во датумите на овулација. 

Сепак, постои формула која може да ве води приближно. За да го направите ова, земете го датумот на првиот ден од вашата последна редовна менструација. Додадете ја просечната должина на вашиот циклус во денови. Од добиениот резултат, одземете 14 дена – така што ќе добиете приближен датум на овулација. На друг начин, ако имате редовна менструација, тогаш обично овулацијата се случува околу две недели пред првиот ден од секој следен циклус. 
 
Исто така, постојат некои симптоми кои сугерираат кога се случува овулација 
 
во вашето тело: промена на базалната температура
 
Базалната температура е најниската телесна температура која ја достигнувате во текот на денот. Температурата на телото паѓа навечер, па ако сакате да ја измерите базалната температура, ова се прави рано наутро веднаш по будењето, дури и пред да станете од кревет и пред да направите многу движења. 
 
Каква е врската на базалната температура со женскиот месечен циклус, и особено со овулацијата? Со нормален месечен циклус, базалната температура се зголемува за околу 0,5 степени. Проблемот со методот на мерење на базалната температура е што нејзиното мало зголемување се забележува само откако ќе се случи овулација. Односно, можете да се ориентирате во принцип за тоа во кое време од месецот овулирате,  но мерањето на базалната температура не е доволно сигурен начин да се утврди кои се најповолните денови за забременување во тој одреден месец. 

Цервикална слуз
 
За време на овулацијата, зголемувањето на естрогенот доведува до промени во цервикалната слуз – секрет кој се излачува одгрлото на матката. Излачувањето се зголемува, а конзистентноста станува погуста. Така, телото обезбедува услови со кои го олеснува движењето на сперматозоидите и ги подобрува шансите за забременување. Количината на цервикалната слуз се зголемува кај повеќето жени во периодот на овулација. Но, сепак овие промени се разликуваат. Начинот на кој секоја жена ги чувствува исто така е субјективен. 

Чуствителни гради

Чуството на тешки, осетливи и болни гради се должи на хормоналните промени. Во ова време на нивниот месечен циклус, многу жени имаат чувство на тежина во градите, кои исто така стануваат почувствителни на допир и во одредени случаеви болни на допир. 
 
 
Емоционални промени 
 
Во овој случај, зборуваме за нетипични симптоми, и не можете да се потпрете само на нив кога станува збор за точно определување на денот кога настапува овулација. Честопати во периодот на овулација може да осетите дека сте  пречувствителни или дека имате избувливи емоционални реакции. Некои жени се чувствуваат нервозни, или се преплавени  со чуство на фрустрација , па дури и депресивни чуства.  До одреден степен, овие сензации се должат на хормоналните флуктуации во текот месечниот циклус. Сепак за таквите емоционални промени може да има голем број други причини, и заради тоа не е паметно да се потпирате на тие симптоми за да ја одредите вашата овулација. 
 
Болки во стомакот


Специфичната болка во стомакот што може да ја почувствувате за време на овулацијата има свое име. 

Потекнува од германскиот јазик – “Mittelshmmerz” (Mittelschmerz), и буквално значи “болка во средината”. Причината поради која оваа болка се нарекува така е што обично се случува во средината на месечниот циклус, кога се очекува самата овулација. Се проценува дека околу 20% од жените во плодна возраст се жалат на овој вид болка. Мителшмерц обично се појавува одеднаш и трае од неколку минути до неколку часа,  во ретки случаи, може да се почувствува и до три дена.  
 
Важно е ако чувствувате таква болка во абдоминалната област, да ја споделите со вашиот гинеколог за да ги исклучите другите можни причини. Понекогаш ова може да се појави како циста на јајниците или ендометриозата. 

Промени во либидото 

Овој симптом не треба да изненади никого – за многу жени, деновите околу овулацијата носат зголемена желба за интимност. Зголеменото либидо во деновите погодни за зачнување е природен механизам за обезбедување на потомството. И освен тоа, тоа е нешто во што заедно со партнерот сигурно можете да уживате! 
 
Колку е доверлив тестот за овулација? 
 
За разлика од сите симптоми кои ги наброивме и кои многу се разликуваат кај секоја жена, употребата на тест за овулација кој може да го направите во удомноста на домот ви гарантира точност. Исто така, многу од симптомите покажуваат кога овулацијата веќе се случила. И домашниот тест за овулација е дизајниран да го предвиди неговото појавување, давајќи ви навистина најдобра можна шанса да имате бебе.

Каков тест е овулациониот тест на Oview  и  како се користи тестот Oview?

Овој тест за овулација е доверлив и исто така лесен за користење. Oview открива нивоа на човечки лутеинизирачки хормон (LH), кој е вклучен во регулирањето на овулацијата и функцијата на јајниците. Неговата концентрација нагло се зголемува околу 12 до 36 часа пред ослободувањето на подготвеното за оплодување јајце, по што околу 48 часа се враќа на своите основни нивоа. 

Oview вклучува 5 тест ленти и известува за ЛХ нивоата во урината. Постојат пет ленти, бидејќи ова ви овозможува да се тестирате неколку последователни денови, кога најверојатно вашето тело ќе ослободи подготвено за оплодување на јајцето. Кога пробната лента известува за позитивен резултат, тоа значи дека следните два дена се најповолни за зачнување. 

Ако сте ја донеле одлуката да правите бебе, веќе на седмиот ден по сексуалниот однос, можете да го направите Presto тестот за рана бременост. Во секоја Presto кутија, ќе најдете две тест касети, а втората се користи на првиот ден од одложувањето на циклусот за да го потврдите резултатот од првиот. 

Зошто користиш тест за овулација? 

Желбата за создавање на нов живот носи силни емоции, а понекогаш, ако имате среќа, тоа може да се оствари целосно спонтано. Но, ако не сакате да го оставите овој прекрасен настан на случајност, тоа е од голема помош да имате лесен и сигурен начин да одредите кога вашите шанси за зачнување се најдобри. 

Обидите да ги разберете, понекогаш нејасните симптоми, можат да пропаднат. Бидејќи процесот може да биде исполнет со нетрпеливост дури и нервоза, па чинот на зачнување бебе од чин на љубов може да се претвори во комплексна задача со многу непознати. Во овие моменти, користењето на тест за овулација на во удобноста на вашиот дом може да ви ја заштеди главоболката и на многу лесен начин да ви каже кои се деновите кога зачнувањето е најверојатно. Овој сигурен резултат ќе направи магијата на зачнувањето да се случи кога најмногу сакаме! 

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.