Нередовна менструација и бременост

Многу дами со нередовна менструација се прашуваат како ќе забременат. Добрата вест е дека зачнувањето е секако можно. Можеби ќе потрае подолго од очекуваното, но не треба да губите надеж. Еве што треба да знаете за врската помеѓу нередовна менструација и забременување.

Што е нередовна менструација?

Нередовна менструација значи менструација која започнува помалку од 21 ден по последната менструација или по повеќе од 35. Флуктуациите од неколку дена во должината на менструацијата може да бидат нормални, бидејќи не секој циклус е ист. Вашата менструација може да се смета и за неправилна ако многу варира од месец до месец. На пример, ако еден месец вашиот период е 23 дена, а друг месец е 35, вашите менструации исто така се сметаат за нередовни. [1,3]

Зошто нередовниот циклус влијае на вашата способност да забремените?

Полесно е да забремените ако имате односи за време на овулацијата. Нередовната менструација го отежнува со сигурност да се следи кога е овој момент. Плодниот прозорец се однесува на времето непосредно пред овулацијата, како и на самиот ден. Сексот за време на овулацијата ги зголемува шансите за забременување. [1]

Скриените болести потенцијално би можеле да бидат главната причина за вашите нередовни менструации. Некои од овие состојби или причини вклучуваат: ендометриоза, синдром на полицистични јајници (PCOS), перименопауза, полипи на матката, фиброиди на матката, одредени лекови, прекумерна или недоволна тежина, многу стрес и доење. [1]

Како болестите влијаат на циклусот?

Постојат многу можни причини за нередовна менструација, а многу од нив може да влијаат на овулацијата или да го отежнат забременувањето. Во некои случаи, виновникот за нередовниот период останува непознат. Главните причини за недостаток на период се:

Синдром на полицистични јајници (PCOS)

Синдромот на полицистични јајници е состојба во која женското тело ослободува премногу андрогени и тие можат да спречат развој на зрели јајце клетки и ослободување од јајниците во фалопиевите туби.

PCOS влијае до 21% од жените. Тоа е најчеста причина за неплодност поради недостаток на овулација. PCOS може да биде генетско нарушување, но исто така може да биде под влијание на факторите на животниот стил, како што се прекумерната тежина и седечкиот живот. [2]

Перименопауза 

Перименопаузата е време во репродуктивниот живот на жената кога естрогенот и прогестеронот природно се намалуваат. Ова предизвикува неправилна овулација и, соодветно, менструации додека конечно не престанат целосно, што го сигнализира почетокот на менопаузата. Типично, перименопаузата трае околу четири години, но некои жени можат да поминат низ неа многу подолго.

Просечната возраст на почетокот на перименопаузата е 47 години, при што 51 е просечна возраст на последната менструација. Се смета дека менопаузата се јавува кога немате менструација, веќе 12 месеци. [2]

Болести на тироидната жлезда

Вашата тироидна жлезда е мал орган во облик на пеперутка во основата на вратот и помага во регулирањето на хормоните кои, меѓу другото, влијаат на овулацијата и менструацијата. Во една студија, скоро 14% од адолесцентните девојчиња со нарушувања на тироидната жлезда, исто така, имале нередовни менструации. Други симптоми кои се поврзани со нарушување во функцијата на тироидната жлезда се: промена на телесната тежина, проблеми со кардиоваскуларниот систем, отежнато концентрирање, проблеми со меморијата итн. [2]

Телесна тежина

Прекумерната или недоволната тежина може да предизвика реакција во телото што ја прекинува хормоналната функција. Ова може да доведе до недостаток или нередовна овулација, што исто така може да доведе до недостаток или нередовна менструација.

Според една студија објавена во BMC Women’s Health Trusted Source, жените со индекс на телесна маса под 20 или над 25 имале најмалку 1,1 пати поголема веројатност да имаат менструални неправилности отколку жените кои имале БМИ помеѓу 20 и 25. [2]

Хиперпролактинемија

Пролактинот е хормон примарно одговорен за стимулирање на градите да произведуваат мајчино млеко. Хиперпролактинемија значи високи нивоа на овој хормон без жена да биде бремена или да дои.

Абнормално високите нивоа на пролактин може да предизвикаат нередовна менструација или дури и да ја прекинат. Други можни симптоми може да вклучуваат отечени или чувствителни гради, истекување на мајчиното млеко од брадавиците или болен однос. [3]

Како да забремените ако имате нередовен циклус?

Нередовните менструални циклуси не секогаш влијаат на плодноста. Всушност, многу жени остануваат бремени и имаат нормална бременост. Ако се прашувате дали нередовниот циклус значи неплодност, одговорот е не, но тоа може да го отежне забременувањето.

Кога менструацијата ви е нередовна, потешко е да знаете кога да се обидете да забремените. Вообичаено, жените ги следат нивните менструации за да утврдат кога ќе се случи овулацијата.

Вистинската анксиозност доаѓа кога има нередовна или отсутна овулација. Проблемите со него се одговорни за до 30% од сите случаи на неплодност, но кога ќе се утврди причината, таа може да се лекува.

Еден ефикасен начин да забремените со нередовна менструација е почесто да имате секс и да го избегнете стресот од овулацијата. Со овој метод, не мора да се грижите за недостаток на овулација. Ако имате односи три до четири пати неделно, поголема е веројатноста за овулација. [1,4]

Симптоми поврзани со почетокот на овулацијата

Обично, овулацијата се случува во средината на менструацијата. Со нередовни менструации, малку е потешко да се одреди. Доколку сепак сакате да дознаете дали имате овулација или не, еве неколку совети:

  • Зголемување на цервикалниот слуз – Внимавајте на проѕирниот исцедок како белка од јајце на долната облека. Ова е знак дека овулацијата е близу.
  • Скокање на базалната температура – Измерете ја базалната температура со базален термометар наутро пред да станете од кревет. Подгответе ја вашата температура во текот на месецот. Кога ќе забележите мало зголемување, обично од половина степен до цел степен, можеби сте имале овулација. Овој метод покажува, само дека овулацијата веќе се случила. [3]
  • Тестови за овулација – соOview можете лесно да го предвидите и регистрирате периодот на овулација.

Кога да одите на лекар?

Посетете лекар ако:

  • Не сте имале циклус од три или повеќе месеци.
  • Имате менструално крварење кое трае повеќе од една недела.
  • За време на менструацијата менувате тампон на секој час или два на неколку часа.
  • Менструацијата ви е многу болна.
  • Неуспешно се обидувате да забремените една година и сте под 35 години или шест месеци,  или ако повеќе од 35 или повеќе години. [2]

Нередовниот циклус може да биде непријатна и вознемирувачка состојба, но тоа не значи дека сте неплодни. Постојат начини да се утврди дали имате овулација или не. За да дознаете зошто имате нередовна менструација, контактирајте со вашиот лекар за да ја пронајдете причината што доведува до овој резултат и успешно да ја лекувате.

[1] https://wfmchealth.org/maternity-health-care/what-to-know-about-irregular-periods-and-pregnancy/  

[2] https://www.healthline.com/health/pregnancy/irregular-periods-and-pregnancy#seek-help  

[3] https://www.verywellfamily.com/how-to-get-pregnant-with-irregular-periods-1959933   [4] https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/fertility/irregular-periods/

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.