Првата менструација и што значи за забременување?

Како што вели поговорката, „знаењето е моќ“и тоа уште повеќе се однесува кога станува збор за нашето здравје. Многу нови студии ја разгледуваат врската помеѓу менструацијата и репродуктивното здравје на жената. Дали е важно кога точно ќе ја добиете првата менструација и, ако е така, како тоа влијае на вашите шанси за забременување?

Менструацијата е процес во женското тело кој го означува почетокот на репродуктивната возраст. Првата менструација е важен момент во животот на една девојка, што го означува почетокот на пубертетот и преминот од детството во адолесценцијата. Иако возраста на која девојките го поминуваат за прв пат може да варира, во последниве години се повеќе се дебатира дали е важно кога дошле првите менструации, што се однесува до зачнувањето и целокупното репродуктивно здравје.

Нова студија, проведено од Boston University School of Public Health, детално го испитува ова прашање. Тој тврди дека и краткиот менструален циклус и претерано раниот или доцниот почеток на менструацијата се поврзани со намалена репродукција. Студијата е спроведена меѓу повеќе од 2.000 жени.

Прво, да го разгледаме влијанието на раниот почеток на менструацијата. Започнувањето на менструацијата на рана возраст (пред 12 години), познато и како рана менарха, може да има влијание врз здравјето на жената. Причината е што тоа значи рана изложеност на естроген, хормон кој игра клучна улога во развојот на женскиот репродуктивен систем. Истражувањата покажаа дека естрогенот, кој е присутен во телото уште од рана возраст, може да го зголеми ризикот од репродуктивни карциноми како што се рак на дојка и јајници, метаболички нарушувања итн.

Покрај тоа, раната менарха влијае на репродуктивниот систем на поголема возраст. Жените кои почнуваат со менструација пред 12-годишна возраст имаат поголем ризик од нередовни менструални циклуси – нешто што може да го отежне зачнувањето. Раната менарха била поврзана и со пократок репродуктивен живот. Ова значи дека жените кои рано почнуваат со менструација добиваат менопауза порано од оние кои почнуваат менструација подоцна во животот. Ова може значително да ги намали шансите на жената да забремени, бидејќи менопаузата го означува крајот на репродуктивните години.

Од друга страна, доцниот почеток на првата менструација, по 15-тата година, може да влијае и на плодноста. Доцната менарха е поврзана со поголем ризик од проблеми со плодноста, како што се синдром на полицистични јајници (PCOS) и ендометриоза. Полицистичните јајници често предизвикуваат неправилни менструални циклуси и ановулација, додека ендометриозата може да доведе до воспаление и лузни во репродуктивните органи, што го отежнува сперматозоидот да стигне до јајце клетката.

Кратко трење на менструалниот циклус, кои исто така се сметаа како фактор во студијата на Универзитетот во Бостон, може дополнително да бидат важни при забременување. Циклус подолг од 26 дена укажува на можна хормонална нерамнотежа, недостаток на овулација или ниски нивоа на прогестерон, кои се неопходни за репродуктивниот систем. Ова може да доведе до тешкотии за забременување или зголемен ризик од спонтан абортус. Друга студија, објавена во Журналот за акушерство и гинекологија во Канада, исто така тврди дека жените со кратки менструални циклуси имаат поголем ризик од спонтани абортуси отколку жените со подолги менструални циклуси.

Една од главните причини за пократки менструални циклуси е синдромот на полицистични јајници (PCOS), кој го споменавме погоре. Ова е вообичаено хормонално нарушување кое влијае на околу 10% од жените во репродуктивна возраст. Синдромот на полицистични јајници може да предизвика нередовен циклус, што доведува до тешкотии при зачнувањето. Други симптоми на состојбата се прекумерни влакна на лицето, грбот и стомакот, акни, прекумерна тежина, опаѓање на косата итн. Синдромот често предизвикува прекумерно производство на андроген, што ја нарушува овулацијата и го отежнува забременувањето. Во некои случаи, на жените кои страдаат од PCOS им треба третман со лекови за стимулирање на овулацијата или со ин витро оплодување (ИВФ).

Други причини за кратки менструални циклуси вклучуваат нарушувања на тироидната жлезда, како што се хипертироидизам или предвремено откажување на јајниците, состојба во која јајниците престануваат да функционираат пред 40-тата година од животот. И двете состојби влијаат на плодноста и често бараат медицинска интервенција кога се обидуваат да забременат.

Добро е да се додаде овулација на равенката. Тоа е клучен процес за забременување и се јавува кога зрела јајце клетка се ослободува од јајниците. Овој период од 12-24 часа е моментот кога жената е најплодна. Овулацијата може да се случи во различни периоди од циклусот кај различни жени. На пример, просечниот менструален циклус е 28 дена, а овулацијата најчесто се јавува на 14-тиот ден од циклусот. Соодветно на тоа, почетокот на овулацијата зависи од должината на циклусот на жената, хормоналното здравје и низа други фактори.

Следењето на овулацијата често е ефикасен начин за зголемување на шансите за зачнување. Една од опциите за следење е тест за овулација, кој ги мери нивоата на лутеинизирачкиот хормон (LH) во урината. Кога нивоата на LH се високи, тоа покажува дека овулацијата најверојатно ќе се случи во следните 24-36 часа. Корисен производ за оваа намена е Oview, тест за овулација кој им помага на корисниците да го идентификуваат својот плоден прозорец и да ги зголемат шансите за забременување.

Besides tracking ovulation, the good news is that nowadays there are a number of working options for women and couples with reproductive difficulties. Some of them are:

Покрај следењето на овулацијата, добрата вест е дека во денешно време постојат голем број работни опции за жени и парови со репродуктивни тешкотии. Некои од нив се:

  1. Интраутерина инсеминација (IUI): вклучува вметнување на сперма директно во матката за време на овулацијата.
  2. Ин витро оплодување (ИВФ): вклучува оплодување јајце-клетки со сперма во лабораторија и пренесување на добиениот ембрион(и) во матката.
  3. Интрацитоплазматска инјекција на сперма (ICSI): инјектирање на една сперма во цитоплазмата на женското јајце
  4. Донаторска јајце клетка или сперма: употреба на јајце клетки или сперматозоиди за оплодување од донатор. Овој третман често се користи кај парови кои не можат да забременат со сопствени јајце клетки или сперма.

Вашиот акушер-гинеколог може да ве советува за најдобрата и најсоодветна опција за вас во случај да ви треба таков третман.  Како заклучок, почетокот на првата менструација и времетраењето на циклусот може да бидат релевантни за женското репродуктивно здравје. За оние кои сакаат да забременат, клучно е да го следат нивниот менструален циклус и да побараат лекарска помош за какви било проблеми поврзани со гинеколошки и хормонални проблеми. На овој начин, жените можат навреме да преземат чекори за да влијаат на нивната плодност и да ги подобрат шансите за зачнување.

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.