Природни средства за Поддршка на Зачнувањето

Она што му дава смисла на животот е создавањето на потомство. Понекогаш зачнувањето бара време. Иако медицината напреднала значително, не треба да се занемари фактот дека постојат природни начини кои исто така можат да бидат корисни во зголемување на плодовитоста.

Постојат ли природни средства за зголемување на плодовитоста?

Луѓето се обраќаат кон природата за решавање на различни медицински проблеми уште од длабока древност. Употребата на лечливи билки е основен дел од традиционалната кинеска медицина и науката Ајурведа. Правилните билки[1] можат да имаат благопријатни, здравословни ефекти врз телото, вклучувајќи дополнување на диетата со витамини и хранливи материи и коригирање на дисбаланси. На пример, докажано е дека билки како витекс и црвена детелина поттикнуваат хормонален баланс кај жените, зголемувајќи им шансите за успешно зачевање. [2]

Друг начин за зголемување на фертилноста е со примање на витамини и минерали. Истражувањата покажуваат дека еден од најважните помеѓу нив е дополнителното примање на фолната киселина, бидејќи таа може да зголеми веројатноста за успешно зачевање. Биолошки активната фолна киселина /фолат/ е одличен избор, бидејќи пред зачевање се случуваат активни два кључни процеси – формирање на јајчеко и фоликулогенеза, кога има зголемени барања од витамин Б9 (фолат), што пак бара да се почне со примањето барем 2 месеци пред планираната бременост. Иако Б9 може да се најде во многу храни, дури и со комплетна исхрана не може да се гарантира дневниот внос на доволно количество фолна киселина. Затоа, стручњаци препорачуваат примање на фолната киселина како хранлив додаток. За да ги зголемите своите шанси, изберете квалитетни хранливи додатоци кои обезбедуваат висока бионаличност.

Помошници од Билки за Поддршка на Забременувањето

Нарак (Punica granatum)

Punica granatum, или нарак, може да се најде во многу делови на светот, вклучувајќи Азија, Блискиот Исток и земјите од Средоземје. Наракот содржи висок процент вода и е богат со витамин C и полифеноли како антоцијани, пуникалагин, елагинска и галична киселина. Семките содржат фитоестрогени како генистеин и даидзеин. Екстрактот од нарак може да регулира и намали симптомите на синдромот на поликистични јагленици (PCOS) поради фитоестрогените. Исто така, подобрува стапката на имплантација при потенцијално зачевање преку антиинфламаторни механизми.

Лаванда (Matricaria chamomilla)

Matricaria chamomilla, или лаванда, е растение од семејството Asteraceae и содржи флавоноидни соединенија и антиоксиданти како галична киселина, камазулен, фарнезен, матрицин, деривати на кумарин и други. Консумирањето на лаванда може да подобри естроген-зависните сексуални параметри, вклучувајќи раст на косата, промени во температурата и менструалниот циклус.

Лаванда (Vitex Agnus-castus)

Традиционално користена за облекчување на мениструалните проблеми, спастична дисменореа, предмениструални симптоми и недостаток на лактација, Vitex agnus-castus од семејството Verbenaceae покажа ефикасност во третманот на гинеколошки состојки и предмениструални симптоми како депресија, тага, раздразливост, нередовно менструално крвење, хиперпролактинемија, дисменореа и проблеми со менопаузата. Екстрактот од ова растение стимулира регулација на женскиот циклус.

Ашваганда (Withania somnifera)

Ашваганда, исто така позната како индиски џинсенг, припаѓа на фамилијата Solanaceae и покажа благопријатни ефекти кај жени кои се соочуваат со проблеми со зачнувањето. Ашваганда помага во намалување на нивоата на кортизол (хормон на стресот) и облекчување на анксиозноста, што е суштинско за подобрување на шансите за зачевање. Истражување што вклучуваше мажи покажа користи на билката за стимулирање на бројот, квалитетот и подвижноста на сперматозоидите. Ашваганда исто така може да влијае на автоимунски заболувања како лупус, ревматоиден артритис, Hashimoto’s тиреоидит и дијабетес тип 1. Важно е консултирање со вашиот лекар пред вклучување на ашваганда во вашите додатоци, бидејќи може да влијае на одредени лекови.

Канела

Екстрактите од канела и нивните ефикасни супстанции се исто така користат за третирање на астма, бронхитис, дијареја, главоболка, запаливе, срцеви заболувања и ПЦОС. Истите се користат за зголемување на сексуалната моќ и желба кај жени/мажи. Истражувањата покажуваат дека инсулинската резистенција играе кључна улога во развојот на симптомите на ПЦОС. Хиперинсулинемијата и инсулинската резистенција не само придонесуваат кон метаболичките проблеми, туку и играат значајна улога во патогенезата на проблемите со фертилитет кај жени со поликистични јагленици.

Многу парови станаа родители следејќи различни пристапи и користејќи различни методи. Истовремено со успесите на модерната медицина, природата продолжува да обезбедува изобилство на природни средства за успешно справување со различни здравствени предизвици.

[1] Female infertility and herbal medicine: An overview of the new findings – PMC (nih.gov)                 

[2] https://mysolluna.com/2021/10/08/herbs-to-aid-conception/  

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.