Фолна киселина, фолати и зошто разликата меѓу нив е важна при забременување.

„Треба да почнам да пијам фолна киселина“ е една од првите мисли на секоја жена која дознала дека чека бебе и почнала да го планира својот нов режим за да обезбеди опуштена бременост.

Всушност, зошто овој додаток се здоби со таква популарност во последните години и како точно го поддржува нормалниот развој на фетусот? Дали има некакви ризици поврзани со фолна киселина?

Ајде прво да одговориме на последното прашање. За таа цел, неопходно е да се објасни разликата помеѓу фолна киселина и фолати.

Фолна киселина и фолати – „исти“, но различни

Во некои масовни извори ќе наидете на погрешно објаснување дека фолната киселина е витамин Б9. Поточно е да се каже дека фолната киселина е синтетичка форма на овој важен витамин за организмот. Неговата природна форма се нарекува фолати.

Многу е важно дали трудницата зема фолна киселина или фолати. Кај некои луѓе телото не е способно да ја метаболизира фолната киселина и тогаш не само што нема да ги исполни своите функции, туку можно е нејзиниот вишок да предизвика некои здравствени проблеми.

Објаснувањето за ова се крие зад сложеното име метилентетрахидрофолар редуктаза, или поедноставно MTHFR. Ова е ензим потребен на црниот дроб за да ја претвори фолната киселина во форма која може да се апсорбира за телото, а самата конверзија е релативно сложена и се одвива во неколку фази. Во присуство на мутација во човечкиот MTHFR ген, овој процес на конверзија е бавен и донекаде неефикасен. Ако жената има мутација на MTHFR во прашање, апсорпцијата на фолна киселина е нарушена за време на бременоста, а тоа значително зголемува неколку здравствени ризици – вклучувајќи го и ризикот од вродени дефекти.

Важните функции на фолната киселина

Апсорбирачката форма на фолна киселина е еден од витамините растворливи во вода со исклучително важни функции за здравјето на луѓето. Што се тие?

  • Учествува во синтезата на ДНК и РНК;
  • Учествува во синтезата на белите и црвените крвни зрнца;
  • Потребен е и за изградба на плацентата и за изградба на коскената срцевина на ембрионот.

За време на бременоста, фолната киселина значително го намалува ризикот од дефекти на невралната туба (NTD) во ембрионот. Станува збор за тешки аномалии, од кои најчест тип е спина бифида. Овој дефект на ‘рбетот секоја година погодува околу 200.000 бремености и 70.000 новороденчиња, покажуваат податоците на Светската здравствена организација. Штетата е тешка, но нејзиното рано откривање е можно уште во 16-та недела од бременоста благодарение на таканаречениот биохемиски скрининг. Во повеќето случаи, кога ќе се открие таков дефект кај фетусот, лекарите препорачуваат прекин на бременоста, бидејќи инвалидноста е тешка и постои висок ризик од инвалидитет на детето. Со многу висок степен на оштетување, може да се појави и секундарна инфекција на ‘рбетниот мозок и да доведе до фатален исход во првите денови по раѓањето.

Повеќе придобивки од фолната киселина за бремената жена и нејзиното бебе

Фолната киселина е важен фактор за спречување на сите видови дефекти на невралната туба и единствена профилакса на спина бифида. Во последниве години, за оваа важна улога на фолната киселина за време на бременоста (исто така кога се планира да забремените) доста се зборуваше. Сепак, постојат и некои други важни придобивки од фолната киселина кои се помалку познати за повеќето жени и кои науката сè уште ги истражува за да открие детали.

Земањето на овој додаток исто така е поврзано со помал ризик од аутизам и шизофренија, како и помал ризик мајката да развие постпородилна депресија. За научниците, сè уште не е целосно јасно каква е врската помеѓу присуството на доволно фолна киселина во телото на мајката и спречувањето на нарушувања од спектарот на аутизам. Но, постојат сигурни индикации дека постои таков однос.

Исто така, постои корелација помеѓу фолна киселина (соодветно витамин Б9) и намалување на ризикот од депресивни нарушувања. Различни студии покажаа дека кај пациенти со депресија, недостатокот на фолна киселина е почест. Причината за ова можеби е вкоренета во фактот дека витаминот Б9 е важен за целосна апсорпција на витаминот Б12 од телото, кој пак е фактор за правилно функционирање на нервниот систем и лекарите често го препишуваат за да помогне во лекувањето на депресијата. анксиозност и проблеми со спиењето.

Дали вашето тело апсорбира фолна киселина?

Со оглед на сите извонредни придобивки од фолната киселина, важно е прашањето дали вашето тело може да ја метаболизира, особено ако чекате бебе, но и за секоја жена во плодна возраст. Исто така, важно е да се потсетиме на фактот дека значителен дел од сите бремености се случуваат без да се планираат. Во овие случаи, можеби е предоцна да се започне со внес на фолна киселина само откако ќе се воспостави бременоста.

Имаме оптимален ефект на заситеност на телото со доволно нивоа кога внесувањето на фолна киселина е започнато 2-3 месеци пред почетокот на бременоста. Од ова можеме да заклучиме дека секогаш во присуство на плодност е добро жената редовно да обезбедува биоразградлива форма на фолна киселина во доволна количина.

Ако пиете фолна киселина во форма на додаток, како можете да бидете сигурни дека не сте носител на мутација на генот MTHFR?

Единствениот начин да се утврди ова е преку специјално тестирање во генетска лабораторија. Обично, таква студија се препорачува за жени кои доживеале повеќе од еден спонтан абортус. Меѓутоа, ако нема конкретни сомнежи, тогаш повеќето луѓе со предметната мутација и, соодветно, со нарушувања на ензимската активност можеби воопшто не се свесни за ова, како и за ризиците што произлегуваат за фетусот за време на бременоста.

И додека некои докази сугерираат дека околу 40% од популацијата има нарушувања во генот MTHFR, фолната киселина продолжува да се препорачува како задолжителен додаток за секоја идна мајка. Овој додаток веќе има свои екстремни противници, како што е д-р Бен Линч, истражувач во областа на нутригеномијата. Апсолутно ги повикува сите бремени жени да не земаат фолна киселина и наместо тоа да ја таргетираат само метилираната форма на фолна киселина или природната фолати.

Која е потребната дневна доза на фолна киселина?

При утврдувањето, важно е каква е семејната историја на парот. Кај парови со низок ризик, 400 микрограми дневно се доволни за жената, а треба да започнете да земате најмалку 2-3 месеци пред зачнувањето и да продолжите додека трае периодот на лактација.

Ако некој во парот има блиски роднини со дефекти на невралната туба, тогаш случајот спаѓа во групата со умерен ризик. Зборуваме и за умерен ризик во присуство на некои други фактори, на пример, ако идната мајка боледува од дијабетес, Кронова болест, нетолеранција на глутен. Овие жени треба да започнат со 1 милиграм од витаминот дневно до 12-та гестациска недела, по што дозата се намалува.

Количината од 4 милиграми дневно се препишува на жени од високоризичната група. Тоа вклучува партнери кои веќе имале случај на дете со дефекти на невралната туба.

Нова генерација на фолна киселина – Folacid Meta

При изборот на фолна киселина за земање, одете на производ од новата генерација како Folacid Meta. Активната состојка на овие таблети се нарекува калциум L-метилфолат и е биоактивна форма на фолна киселина која полесно се апсорбира од телото. Тоа е онаа форма на фолна киселина која обично се произведува во телото по неколку метаболички процеси катализирани од различни ензими.

Ако сте жена во плодна возраст, оваа информација ви е важна, дури и ако не планирате да имате бебе во многу блиска иднина. Никогаш не е рано да почнете да се грижите за себе и евентуалната бременост да продолжи нормално, а вие да се чувствувате пријатно!

За сите трудници од големо значење е внесувањето на метилирана фолна киселина. Консултирајте се со вашиот последователен лекар за вистинската количина и бидете сигурни дека ќе уживате во овој многу посебен период од вашиот живот во потполност!

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.