В овулация ли съм – признаци и симптоми

Готови сте да увеличите семейството си и сте решили да започнете да правите опити за бебе? За да може щастливото събитие да настъпи по-скоро, трябва да знаете точно по кое време от месеца e вашата овулация и кога имате най-добър шанс за забременяване.

Съществуват някои типични симптоми, с които тялото подсказва, че сте в овулация. Те обаче невинаги се наблюдават при всички жени и ако разчитате само и единствено на тях, трудно можете да сте точни в определяне на датата си на овулация. За щастие, съществува лесен за използване домашен тест, който да ви помогне да определите най-благоприятните дни за забременяване всеки месец, какъвто е Oview. Но нека първо обясним накратко…

Какво точно представлява овулацията?

Овулация наричаме спукването на така наречения доминантен фоликул, при което се освобождава готова за оплождане яйцеклетка.

Продължителността на овулацията е около 24-48 часа. През това време яйцеклетката е жизнена и може да бъде оплодена, ако до нея достигнат сперматозоиди. Самите сперматозоиди запазват своята жизненост за малко по-дълъг период от време, около 3-5 дни.

Това означава, че една жена може да забременее не само в деня на самата овулация, но и ако с партньора й са правили секс без предпазване в някой от предходните дни. Когато знаете това, остава да определите в кой ден от месеца точно настъпва вашата овулация.

Как можете да изчислите кога сте в овулация?

Има няколко различни начина как да пресметнете приблизително кога настъпва овулацията ви, но няма как това да се прави винаги с абсолютна точност.

Причината е, че месечният цикъл при много жени невинаги се случва като „по часовник“ и понякога различни фактори могат да го разстроят временно. Също така, дори и да имате съвсем редовен менструален цикъл, могат да настъпват изменения в датите ви на овулация.

Все пак съществува формула, която може да ви ориентира приблизително. За целта вземете датата на първия ден от последната ви редовна менструация. Към нея прибавете средната продължителност на цикъла ви в дни. От получения резултат извадете 14 дни – така ще получите приблизителната дата на овулация. Казано по друг начин, ако имате редовна менструация, то обикновено овулацията настъпва около две седмици преди първия ден на всеки следващ цикъл.

Има и някои симптоми, които подсказват кога в тялото ви настъпва овулацията:


Промяна в базалната температура

Базалната температура е най-ниската температура на тялото, до която достигате в рамките на денонощието. Температурата на тялото пада през нощта, така че ако искате да измерите базалната си температура, това се прави рано сутринта точно след събуждане, още преди да сте станали от леглото и преди да сте извършвали кой знае какви движения.

Каква е връзката на базалната температура с женския месечен цикъл и по-конкретно с овулацията? При нормален месечен цикъл, базалната температура се повишава с около 0.5 градуса. Проблемът при метода на измерване на базалната температура е в това, че нейното леко повишаване се наблюдава едва след като е настъпила овулацията. Тоест, можете да се ориентирате принципно за това по кое време от месеца овулирате, но меренето на базалната температура не е достатъчно надежден начин да определите кои са най-благоприятните дни за забременяване в конкретния месец.

Цервикално течение по време на овулация

По време на овулация, повишаването на естрогена води до изменения в цервикалната слуз – секретите в близост до шийката на матката. Те стават по-обилни, а консистенцията им – по-гъста. По този начин организмът улеснява движението на сперматозоидите и подобрява шансовете за забременяване.

Количеството на цервикалната слуз се увеличава при повечето жени в периода на овулация. Но все пак тези изменения варират. Субективен е и начинът, по който всяка жена ги усеща.

Усещане за тежест в гърдите

Отново хормоналните промени са виновникът и за този симптом. По това време от месечния си цикъл, много жени имат усещане за тежест в гърдите, които стават и по-чувствителни при допир. Възможно е да изпитвате дори болезнени усещания.

Емоционални промени

В този случай става дума за нетипични симптоми и не можете да разчитате само по тях да узнаете кога настъпва овулацията. Но често тя е съпроводена със свръхчувствителност и обострени емоционални реакции. Някои жени се чувстват по-лабилни и нервни, стават склонни към гневни изблици или ги завладява потиснатост и чувство за неудовлетвореност. Донякъде тези усещания наподобяват наближаването на месечния цикъл. Разбира се, за едно такова емоционално разклащане може да има ред други причини и не е сериозно да разчитате на него, за да определите с точност овулацията си.

Лека коремна болка

Специфичната коремна болка, която е възможно да усещате по време на овулация, си има свое собствено име.

То идва от немски език – “Мителшмерц” (Мittelschmerz), и буквално означава “болка в средата”. Причината това неразположение да се нарича така е, че обикновено настъпва по средата на месечния цикъл, когато се очаква да е и самата овулация. Смята се, че около 20% от жените във фертилна възраст се оплакват от този вид болка. Мителшмерц обикновено се появява внезапно и продължава от няколко минути до няколко часа, като в редки случаи може да се усеща до три дни.

Важно е ако усещате такава болка в коремната област, да споделите за това с вашия гинеколог, за да се изключат други възможни причини. Понякога това може да се окаже киста на яйчника или заболяването ендометриоза.

Промени в либидото

Този симптом не би трябвало да изненадва никого – за много жени дните около овулацията носят повишено желание за интимност. Засиленото либидо в дните, подходящи за зачеване, е естествен механизъм за подсигуряване на потомство. И освен това е нещо, на което заедно с партньора ви със сигурност можете да се наслаждавате!

Колко надежден е домашният тест за овулация?

За разлика от всички симптоми, които изброихме и които варират в много голяма степен при всяка жена, използването на домашен тест за овулация ви гарантира точност. Също така, множество от симптомите показват кога овулацията вече е настъпила. А домашният тест за овулация е създаден да предвижда настъпването й, като съответно ви дава наистина най-добрия възможен шанс да си направите бебе.

Какво представлява и как се използва тестът за овулация Oview? Този домашен тест за овулация е надежден и също така лесен за използване. Oview отчита нивата на човешкия лутеинизиращ хормон (LH), който участва в регулирането на овулацията и функцията на яйчниците. Неговата концентрация се увеличава рязко приблизително 12 до 36 часа преди отделянето на готовата за оплождане яйцеклетка, след което за около 48 часа се връща до базовите си нива.

Oview включва 5 броя тестови ленти и отчита нивата на LH в урината. Лентите са пет, тъй като така имате възможност да се тествате в няколко последователни дни, когато е най-вероятно организмът ви да отдели готова за оплождане яйцеклетка. Когато тест лентата отчете положителен резултат, това значи, че следващите два дни са най-благоприятни за зачеване.

При вече взето решение да имате бебе, още на седмия ден след половия акт можете да направите теста за ранна бременност Presto. Във всяка кутийка Presto, ще откриете две касети за тестване, като втората се използва в първия ден на закъснението на цикъла за потвърждаване на резултата на първата.

Защо да използваме домашен тест за овулация?

Желанието да създадем нов живот носи силни емоции и понякога, ако имате късмет, може да се сбъдне напълно спонтанно. Но ако не искате да оставяте това прекрасно събитие на случайността, е от голяма полза да имате лесен и надежден начин да определите кога шансовете ви за зачеване са най-добри.

Опитите да разчетете понякога неясните симптоми могат да са неуспешни. А това е изнервящо и превръща правенето на бебе от акт на любов в сложна задача с много неизвестни. В тези моменти, използването на домашен тест за овулация може да ви спести напразните главоблъсканици и по много лесен начин да ви подскаже кои са дните, в които зачеването е най-вероятно. Тази уж малка, а всъщност важна помощ прави магията на зачеването възможна тогава, когато най-силно желаем да се случи!

Подобни