Фолиева киселина, фолат и защо разликата между тях е важна при забременяване

„Трябва да започна да пия фолиева киселина“ – това е една от първите мисли на всяка жена, която е научила, че чака бебе и е започнала да планира новия си режим с цел да осигури една спокойна бременност.

Всъщност защо тази добавка получи такава популярност през последните години и точно по какъв начин подпомага нормалното развитие на плода? А има ли рискове, свързани с приема на фолиева киселина?

Нека да ви отговорим първо на последния въпрос. За тази цел е необходимо да обясним разликата между фолиева киселина и фолат.

Фолиева киселина и фолат – “същото”, но различно

В някои масови източници ще срещнете погрешното обяснение, че фолиевата киселина представлява витамин B9. По-точно е да се каже, че фолиевата киселина е синтетична форма на този важен за организма витамин. Неговата естествена форма се нарича фолат.

Не е без значение това дали бременната жена приема фолат или фолиева киселина. При някои хора организмът не е в състояние да метаболизира фолиевата киселина и тогава тя не само няма да изпълни функциите си, но е възможно излишъкът й да причини някои здравословни проблеми.

Обяснението за това се крие зад сложното наименование метилентетрахидрофолар редуктаза, или по-просто MTHFR. Това е ензим, нужен на черния дроб за преобразуване на фолиевата киселина в усвоима за тялото форма, а самото преобразуване е относително сложно и протича в няколко етапа. При наличие на мутация в човешкия MTHFR ген, този процес на преобразуване е бавен и донякъде неефективен. Ако една жена има въпросната MTHFR мутация, по време на бременност усвояването на фолиевата киселина е нарушено, а това значително повишава редица здравословни рискове – включително риска от вродени дефекти.

Важните функции на фолиевата киселина

Усвоимата форма на фолиевата киселина е един от водноразтворимите витамини с изключително важни функции за човешкото здраве. Какви са те?

• Участва в синтеза на ДНК и РНК;
• Участва в синтеза на белите и на червените кръвни клетки;
• Необходима е както за изграждането на плацентата, така и за изграждането на костния мозък на ембриона.

По време на бременност, фолиевата киселина значително намалява риска от дефекти на невралната тръба (ДНТ) у ембриона. Това са тежки аномалии, най-често срещаният вид от които е спина бифида. Този дефект на гръбначния стълб всяка година засяга около 200 000 бременности и 70 000 новородени, според данни на Световната здравна организация. Увреждането е тежко, но ранното му откриване е възможно още в 16-та гестационна седмица благодарение на така наречения биохимичен скрининг. В повечето случаи когато се открие такъв дефект у плода, лекарите препоръчват прекъсване на бременността, тъй като увреждането е тежко и има висок риск от инвалидизация на детето. При много висока степен на увреждане е възможно да настъпи и вторична инфекция на гръбначния мозък и тя да доведе до летален изход още в първите дни след раждането.

Още ползи от фолиевата киселина за бременната жена и за нейното бебе

Фолиевата киселина е важен фактор за профилактика на всички видове дефекти на невралната тръба и единствената профилактика на спина бифида. През последните години, за тази важна роля на фолиевата киселина по време на бременност (също и когато планираме забременяване) се говори доста. Има обаче и някои други важни ползи от фолиевата киселина, които са по-малко известни на повечето жени и които науката все още изследва, за да разкрие детайли.

Приемът на тази добавка се свързва и с понижаване на риска от аутизъм и от шизофрения, както и с по-малък риск от това майката да развие следродилна депресия. За учените все още не е напълно ясно каква е връзката между наличието на достатъчно фолиева киселина в организма на майката и превенцията на разстройства от аутистичния спектър. Но има надеждни индикации, че такава връзка съществува.

Открита е зависимост и между фолиевата киселина (респективно витамин B9) и понижаването на риска от депресивни разстройства. Различни проучвания установяват, че сред пациенти с депресия по-често се наблюдава дефицит на фолиева киселина. Причината за това може да се корени във факта, че витамин B9 е важен за пълноценното усвояване от организма на витамин B12, който от своя страна е фактор за правилното функциониране на нервната система и лекарите често го предписват в помощ на лечението на депресия, тревожност и проблеми със съня.

Усвоява ли вашият организъм фолиева киселина?

Предвид всички изключителни ползи от фолиевата киселина, въпросът дали точно вашият организъм е способен да я метаболизира е важен, особено ако очаквате бебе, но също и за всяка една жена във фертилна възраст. Важно е да припомним и факта, че немалка част от всички бременности възникват без да са планирани. В тези случаи може да се окаже, че започването на прием на фолиева киселина едва след като бременността е установена, е твърде късно.

Оптимален ефект на насищане на организма с достатъчни нива имаме тогава, когато приемът на фолиева киселина е започнал 2-3 месеца преди настъпването на бременността. От това можем да направим извода, че винаги при наличието на фертилност е добре една жена редовно да си подсигурява биоразградима форма на фолиевата киселина в достатъчно количество.

Ако пиете фолиева киселина под формата на добавка, как може да сте сигурна, че не сте носител на генната MTHFR мутация?

Единственият начин това да се установи е чрез специално изследване в генетична лаборатория. Обикновено такова изследване се препоръчва на жени, преживели повече от един спонтанен аборт. Ако обаче не са налице конкретни съмнения, то повечето хора с въпросната мутация и съответно с нарушения на ензимната дейност може изобщо да не са наясно с това, както и с произтичащите рискове за плода по време на бременност.

И докато някои данни сочат, че около 40% от населението има нарушения в MTHFR гена, то масово фолиевата киселина продължава да се препоръчва като задължителна добавка за всяка бъдеща майка. Тази добавка вече има и своите крайни противници, като например д-р Бен Линч, изследовател в областта на нутригеномиката. Той призовава абсолютно всички бременни жени да не приемат фолиева киселина и вместо това да се насочват само към метилираната форма на фолиева киселина или естествен фолат.

Каква е необходимата дневна доза фолиева киселина

При определянето й има значение каква е фамилната анамнеза на двойката. При двойки с нисък риск, за жената са достатъчни 400 микрограма дневно, като трябва да започнете приема поне 2-3 месеца преди зачеване и да продължите и докато трае периодът на кърменето.

Ако някой в двойката има близки роднини с дефекти на невралната тръба, тогава случаят попада в групата с умерен риск. За умерен риск говорим и при наличието на някои други фактори, например ако бъдещата майка страда от диабет, болест на Крон, глутенова непоносимост. Тези жени трябва да започнат с прием от 1 милиграм от витамина дневно до 12-та гестационна седмица, след което дозата се намалява.

Количеството от 4 милиграма дневно се предписва на жените от високорисковата група. В нея попадат партньори, които вече са имали случай на дете с дефекти на невралната тръба.

Фолиева киселина от ново поколение – Фолацид Мета

Когато избирате фолиева киселина, която да приемате, насочете се към продукт от ново поколение като Фолацид Мета. Активнатата съставка в тези таблетки се нарича калциев L-метилфолат и представлява биоактивна форма на фолиева киселина, която се усвоява по-лесно от организма. Това е онази форма на фолиева киселина, която се получава обикновено в тялото след няколко метаболитни процеса, катализирани от различни ензими.

Ако сте жена във фертилна възраст, тази информация е важна за вас, дори и ако не планирате да имате бебе в най-близко бъдеще. Никога не е твърде рано да започнете да се грижите за себе си и за това една евентуална бременност да протече нормално, а вие да се чувствате спокойна!

За всички бременни жени пък приемът на метилираната форма на фолиева киселина е от много голямо значение. Консултирайте се с вашия проследяващ лекар относно нужното количество и не забравяйте да се насладите максимално на този така специален период от живота ви!

Подобни