Важност на витамините за забременяване

Една от причините за успешно зачеване е неутрализиране на дефицитите на хранителни вещества. Светът около нас изобилства от макро- и микроелементи и витамини, които могат да подобрят фертилността. Ние сме заобиколени от тях и е разумно да се възползваме.

Здравни препоръки

Препоръчва се да приемате витамини три месеца преди зачеването, за да осигурите натрупването на необходимите вещества в тялото, които са от жизненоважно значение за формирането на органите на ембриона. Важно е не само жените, а и мъжете да приемат витамини, за да стимулират узряването на сперматозоидите. Предимство при усвояването е да се консумират храни, в които витамините и минералите се съдържат в естествената им форма. За постигане на успех е необходимо да спазвате някои прости правила при храненето:

  • Избирайте разнообразна храна на базата на натурални продукти, с акцент върху плодовете и зеленчуците, отглеждани и узрели в съответните климатични условия;
  • Заменете мазното месо с диетични сортове;
  • Консумирайте свежи и минимално обработени храни, тъй като продължителната топлинна обработка намалява хранителните вещества;
  • Увеличете количествата прием на растителната храна, която е източник на витамини, минерали и фибри;
  • Използвайте нерафинирани растителни масла;
  • Намалете консумацията на напитки с кофеин, ограничете силно или най-добре изключете на пълно алкохола;
  • Включете прясна, негазирана вода и билкови чайове.

Дефицитът на витамини може да доведе до недоносеност, нарушено физическо и умствено развитие на детето. Затова е важно да помислите за комплекс от специални витамини и минерали, които подпомагат активността на метаболитните процеси и имунните реакции. Витамините от група В имат решаващо значение за растежа на ембриона, както и за развитието на неговата нервна система.

Витамини от група В [1]

Независимо от диетата, витамини от група В могат да са предписани от лекар на всеки, който планира бременност. Това е изключително важна съставка и недостигът им заплашва недоносеност на детето, евентуални психичните разстройства и възможност за аномалии. Без витамини от група В мозъкът на плода не може да се формира напълно. Те помагат за предотвратяване развитието на токсикоза, нарушения на кръвообращението и имат аналгетичен ефект. Витамин В1 насърчава спокоен сън и здравословен апетит. Ако тялото не разполага с достатъчно от него, може да се появи раздразнителност, слабост, сърдечна недостатъчност и умора. Фолиевата киселина (витамин B9) дава възможност на организма да се подготви за навременна реакция при евентуално настъпила бременност. Витаминът РР, известен като ниацин (никотинова киселина, витамин B3), допринася производството на сили и енергия, поддържа здравето на сърцето, оптималното кръвообращение. Този витамин е едно от най-ефективните лекарства, които нормализират нивата на холестерол в кръвта.

Витамин D

Вероятно вече сте запознати с витамин D. Често се случва в наши дни хората да имат значителен дефицит на витамин D, а изследванията потвърждават, че съществува връзка между нивото на витамин D и плодовитостта.

Омега 3

Омега 3 повишава нивата на плодовитост, тъй като влияят на производството на всички стероидни хормони, включително естроген и прогестерон. При недостиг на правилните мазнини често възниква хормонален дисбаланс. Омега 3 поддържа здравето на надбъбречните жлези, което на свой ред помага за поддържането на нормалните нива на кортизол. Важно е да се отбележи, че повишеното ниво на кортизол има способността да блокира прогестероновите рецептори и да намали нивата му в целевите клетки. Омега 3 помага както за балансиране нивата на кортизол и прогестерон, така и за благоприятното протичане на бременността и хармоничното вътрешно развитие на бебето.

Витамин Е

Витамин Е има изключителна роля в метаболизма на естроген и прогестерон. Прогестеронът има подобен ефект, като защитава молекулите на ДНК. Има изследвания, които свързват качеството на яйцеклетките с нивата на витамин Е.

Витамин С

Друг витамин, който подобрява качеството на яйцеклетките, е витамин С също така има положителен ефект върху качеството на сперматозоидите. Витамин С е антиоксидант, който осигурява имунна защита и поддържа спокойствието на майката. Дефицитът на витамин С води до чувство на умора и слабост.

Коензим Q10

Коензим Q10, който също се нарича убихинон участва в производството на клетъчна енергия и е силен антиоксидант. Изследванията показват, че тази добавка има положителен ефект върху качеството на яйцеклетките, включително при жени в по-напреднала репродуктивна възраст, и върху подвижността на сперматозоидите. От проучвания е известно, че ендогенните нива на убихинон намаляват след 35-годишна възраст и затова в по-напреднала репродуктивна възраст има смисъл да се включи в диетата при подготовка за бременност.

Желязо

Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, чиято основна функция е да пренася кислород. Ако няма наличие на достатъчно желязо, клетките и органите на тялото не получават необходимия кислород за правилното функциониране, а това пречи на репродуктивните процеси.

Витамин А

Витамин А повишава имунитета, намалява риска от бронхиални заболявания, осигурява растежа на ембриона и нормалното му развитие. Дефицитът на витамин А води до нарушаване структурата на косъма и появата на акне. Женското тяло става по-устойчиво на факторите на околната среда.

Цинк

Трябва да се уверите, че и Вие, и Вашия партньор приемате достатъчно количество цинк. Той влияе на овулацията и плодовитостта и подобрява производството на тестостерон при мъжете.

Винаги е добре да се посъветвате с консултиращия Ви лекар, както и да направите изследвания за статуса на нивата на изброените по-горе витамини и минерали [2]. Когато става въпрос за фертилност, съществуват фактори, които не можете да контролирате. Онова, което е във Ваши ръце, е какви полезни вещества предоставяте на тялото си посредством здравословна храна и хранителни добавки. Още преди да настъпи бременността е добре да се погрижите за организма си. По този начин ще осигурите на бъдещото си дете здрава и защитена среда, в която да се развива, за да може много скоро да ви радва с нежността си.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071347/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31925443/

Подобни