Забременяването и най-добрите стъпки, които да предприемем

За много двойки първите опити за забременяване са момент на щастие, вълнение и понякога малко стрес. Докато забременяването може да се случи от само себе си, за някои двойки то отнема повече време и усилия. В тази статия ще обсъдим най-добрите стъпки, които може да предприемете, когато се опитвате да забременеете.

 • Проследяване на менструалния цикъл

Менструалният цикъл е от съществено значение при забременяването. Това е времето между първия ден, в който настъпва менструацията, и първия ден на следващата менструация. Обикновено трае между 28 и 32 дни, но може да варира за различните представителки на нежния пол.

Проследяването на продължителността на менструалния цикъл може да помогне да се определи кога жената е в овулация. Например ако цикълът е 28 дни, най-вероятно овулацията ще настъпи около 14-ия ден. Ако обаче цикълът е по-дълъг, овулацията ще настъпи по-късно.

 • Проследяване на овулацията

Проследяването на овулацията е от най-решаващо значение, когато се опитвате да забременеете. Овулацията е процесът, в който яйцеклетка се освобождава от яйчника, за да бъде оплодена от сперма. Тя може да бъде оплодена в рамките на 24 часа след настъпване на овулацията. Както споменахме по-горе, този процес обикновено настъпва около средата на менструалния цикъл, което е 14 дни преди следващата менструация.

Има няколко метода за проследяване на овулацията, включително:

 • Тестове за определяне на овулация: Тези тестове откриват повишаване на лутеинизиращия хормон (LH) в урината, което се случва ден или два преди овулацията. Подходящ такъв тест е Oview, който е един от най-надеждните и удобни продукти за целта на пазара.
 • Когато резултатът е положителен, е време за инстимност.
 • Измерване на базалната телесна температура: Това е температурата на човек в покой и обикновено се измерва сутрин веднага след събуждане. Тя се повишава около четвърт до половин градус по Целзий по време на овулация, така че проследяването ѝ може да помогне да се определи кога е настъпила овулация.
 • Анализ на цервикалната слуз: Консистентността на цервикалната слуз се променя през целия цикъл, а когато организмът е в овулация, тя често става тънка, лепкава и прозрачна, като яйчен белтък. Жената сама може да забележи тази промяна и в комбинация с гореизброените фактори да заключи, че е в овулация.
 • Приложения за проследяване на фертилността: Тези мобилни приложения могат да помогнат за проследяване на менструалния цикъл и овулацията и се използват от огромен брой жени по целия свят. В тях се въвежда първият ден от менструацията в продължение на няколко месеца, а понякога и други детайли, а редица приложения правят и дългосрочен анализ на въведените данни. Това може да е полезно, тъй като би могло да сигнализира за възможен проблем и да помогне на Вашия лекар да проследи здравето Ви през изминалите месеци.
 • Секс в правилния период

Най-добре е да се прави секс по време на т.нар. фертилен прозорец, което е няколко дни преди овулацията и в деня на самата овулация. Спермата може да оцелее в женската репродуктивна система до пет дни, така че правенето на секс няколко дни преди овулацията може да увеличи шансовете за забременяване.

 • Редовен тест за бременност

След като овулацията се проследява и са правени осъзнати опити за забременяване, извършването на тест за бременност е решаваща стъпка. Пазарът предлага различни тестове за бременност, но един, който е бърз и подходящ, е Presto. Този точен и лесен за използване тест може да открие бременност още в първия ден от пропуснатата менструация.

Когато се прави тест за бременност, е важно да прочетете внимателно инструкциите и да ги следвате точно, за да се получат верни резултати. Най-добре е тестът за бременност да се прави сутрин, когато урината е по-концентрирана.

 • Здравословен начин на живот

Поддържането на здравословен начин на живот също може да увеличи шансовете за забременяване. Някои фактори за начина на живот, които могат да повлияят на плодовитостта, са:

 • Пушене: Пушенето намалява фертилността както при мъжете, така и при жените;
 • Алкохол: Консумирането на алкохол влияе върху на качеството на спермата при мъжете и върху женската репродуктивна система;
 • Тегло: Наднорменото или поднорменото тегло могат да повлияят на шансовете за забременяване, следователно поддържането му в нормални и здравословни граници е ключово при опитите за зачеване;
 • Упражнения: Редовните физически упражнения помагат за регулиране на менструалния цикъл и цялостното физическо здраве;
 • Приемане на витамини

Приемането на фолиева киселина и други витамини е от съществено значение за забременяването. Фолиевата киселина е витамин В, който помага за предотвратяване на вродени дефекти в мозъка и гръбначния стълб. Препоръчва се жените, които се опитват да забременеят, да приемат 400 – 800 микрограма фолиева киселина дневно, като се започне поне един месец преди забременяване.

В допълнение към фолиевата киселина, други основни витамини и минерали включват витамин D, желязо и калций. Витамин D помага за усвояването на калций, което е от решаващо значение за развитието на здрави кости и зъби на бебето. Желязото е съществено за производството на червени кръвни клетки, а калцият е необходим за здравето на костите.

Folacid е популярна добавка на фолиева киселина, която се препоръчва за жени, които се опитват да забременеят. Това е ново поколение високоефективна форма на фолиева киселина – фолат, която позволява директното усвояване от организма.

Съдържа препоръчителното дневно количество фолиева киселина и се предлага под формата на таблетки, лесни за преглъщане, което го прави удобен за включване в ежедневието.

 • Контрол на стреса

Първите опити за забременяване често може да са стресиращи, а именно стресът влияе значително на фертилността и на цялостното състояние на организма. От съществено значение е дамите, които се опитват да забременеят, да се грижат за психическото и физическото си здраве през цялото време. Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на стреса и да подобрят общото настроение, а техники за релаксация и медитация се използват все по-често за справяне с напрежението.

 • Търпение

И накрая, най-важното е да бъдем търпеливи. Зачеването за някои двойки може да отнеме до една година, така че не се обезсърчавайте, ако това не се случи веднага. Не забравяйте, че забременяването е сложен процес и е нормално да отнеме известно време, за да се случи.

Ако се опитвате да забременеете от повече от година без успех, добра идея е да говорите с Вашия лекар или акушер-гинеколог. Той може да извърши подходящите тестове, за да определи дали има проблем с репродуктивната система и да даде най-правилния съвет за решение на проблема.

В заключение, започването на поколение е вълнуващ и емоционален момент за много двойки. Като проследявате овулацията си, поддържате здравословен начин на живот, приемате подходящите витамини, и най-важното – внимавате със стреса и сте търпеливи, можете значително да увеличите шансовете си за зачеване.

Подобни