Спонтан абортус, што е тоа?

Спонтаниот абортус  е многу трауматичен настан кој може да се случи на еден пар во обид да станат родители. Има големо влијание врз психата на жената, врз нејзиниот живот, а има и негативно влијание на целокупното семејството. Причините за да се случи абортус можат да бидат разновидни и за жал понекогаш нема начин да се предвиди. Во текстот што следи, ќе ги разгледаме клучните поенти кои треба да ги знаете, а се поврзани со темата – спонтан абортус.

Што е спонтан абортус?  

Тоа е губење на бременоста по природен пат, во првите 20 недели од бременоста. Дури 20% од востановените бремености завршуваат на овој начин. Има неколку различни вида спонтанен абортус. Комплесно е да се определи за каков вид на спонтан абортус станува збор. При утврдување на типот и причините за истиот, потребно е да се креира мултидисциплинарен тим на лекари кој ќе утврди која е причината и ќе предложи соодветно лекување.

Кои се причините за спонтаниот абортус?   

Скоро половина од спонтаните абортуси се случуваат како резултат на некои хромозомски мутации. Напредната возраст и историја на претходните инциденти се еден од најчестите фактори на ризик за повторување на спонтан абортус. Инциденцата на рана загуба на бременост кај жените на возраст помеѓу 20-30 години е само од 9 до 17%, додека инциденцата на возраст од 45 години од мајката е околу 80%.  

Покрај горенаведените причини, постојат и други предиспонирачки фактори. Некои хронични болести како дијабетес, антифосфолипиден синдром, инфекции на репродуктивниот систем (цервицит, вагинит), ХИВ инфекција, сифилис итн. се ризични фактори за појава на спонтан абортус. Структурните абнормалности на матката, внатрешноста на матката и цервикалната инсуфициенција се исто така важни фактори на ризик за губење на бебето.[1]  

Кои се типовите на спонтан абортус?

Постојат неколку видови на спонтан абортус – заканувачки, абортус во зачеток, прогредиентен, недовршен – нецелосен абортус, целосен – завршен абортус, задржан.  

 • Заканувачки абортус –  умерено крварење, непријатност и болка која е слична на менструалната;
 • Абортус во зачеток – првично се случува крварење, што е со различна сила (посилна од претходниот вид на спонтан абортус) и има тенденција да се зголеми.
 • Прогредиентен абортус – е абортус во тек, каде крварењето и болката се најсилни;
 • Недовршен абортус – болката и крварењето не се толку истакнати;
 • Завршен абортус –  болката е отсутна, крварењето е слабо или отсутно за момент, но по некое време повторно се појавува;
 • Задржан абортус – се случува кога фетусот е имплантиран, но не успева да се развие.  

Важно е да се истакне дека знаците на бременост исчезнуваат – утринска болест, напнатост на градите, утринското повраќање итн. [2]

Како да ги препознаеш знаците дека спонтаниот абортус е многу веројатно да се случи?

Во утврдена бременост, многу е важно, дури и при најмали симптоми како што се оние наведени подолу, да го контактирате вашиот лекар. Тие се:

 • Крварење, кое може да се движи од блага до тешка форма на крварење. Можно е да се лачат крвни згрутчувања или сиво ткиво;
 • Грчеви и болки во стомакот (обично посилни од менструалните грчеви);
 • Болка во долниот предел на грбот, која може да биде блага или силна;
 • Намалување на симптомите на бременост – отсуство на симптомите на утринско гадење пропратено со повраќање, напнатост на градите итн.

Сепак, задржаниот абортус нема никакви дефинитивни симптоми.[3]

Како се открива спонтан абортус?

Дијагнозата се поставува врз основа на клиничката слика на пациентката и неколку испитувања. Болката и крварењето се дирекни показатели, но овие симптоми може да се сретнат и кај други болести. Затоа, покрај потврдата на бременоста, некои дополнителни испитувања, исто така, се важни, за да се постави правилна дијагноза:  

 • Интравагинален преглед – целта е да се дознае дали грлото на матката почнало да се шири.
 • Ултразвук – од суштинско значење за воспоставување на видот на абортус, особено во раната бременост. За време на ултразвукот, лекарот ќе го провери срцевиот ритам на плодот и ќе утврди дали ембрионот се развива правилно. Ако дијагнозата не може да се направи, може да треба да се направи уште еден ултразвук за околу една недела.
 • Тестови на крвта. Вашиот лекар може да го провери нивото на хормонот за бременост, Човек хорион гонадотропин (HCG) и да го спореди со предходните мерења. Ако промените во нивото на HCG хормонот се абнормални, тоа може да биде јасен показател дека постои некаков проблем. Вашиот лекар може да провери дали имате анемија, што може да се случи, ако се соочувате со значително крварење.  
 • Хромозомски тестови. Ако сте имале два или повеќе претходни спонтани абортуси, вашиот лекар може да направи крвни тестови за вас и вашиот партнер за да утврдите дали спонтаните абортуси се должат на некои хромозомски промени.[4]

Каков е третманот за спонтан абортус?

Денеска со помош на ултразвук, е многу лесно да се утврди дали ембрионот повеќе не е жив или никогаш не се формирал. И во двете варијанти,  спонтаниот абортус најверојатно ќе се случи, па во ваква ситуација, може да се донесат неколку одлуки:

 • Чекање. Доколку немате знаци на инфекција, можете да изберете спонтаниот абортус да се случи природно. Обично, ова се случува во рок од неколку недели (до 3-4) откако ќе се утврди дека ембрионот умрел.
 • Лекување лекарства. Ако по дијагностицирањето на прекин на бременоста, сакате да се  забрза процесот, со соодвето пропишана терапија може да настане побрзо чистење на телото. Лекарствата може да се земат орално или вагинално. За 70 до 90% од жените, овој третман функционира во рок од 24 часа.
 • Хируршки третман. Друг избор е една стара хирургична процедура, наречена дилатација и киретажа (D&C). За време на оваа процедура, вашиот лекар го шири грлото на матката и го отстранува ткивото од внатрешноста на матката. Компликациите се ретки, но може да вклучуваат оштетување на сврзното ткиво на грлото на матката или на ѕидот на матката. Хируршки третман е неопходен, доколку имате спонтан абортус придружен со обилно крварење или знаци на инфекција.[4]

Во повеќето случаи, физичкото закрепнување по спонтан абортус трае од неколку часа до неколку дена. Во меѓувреме, задолжително јавете се кај вашиот лекар ако почувствувате тешко крварење, треска или абдоминална болка. Може да имате овулација две недели по спонтан абортус. Кога точно ќе се појави или дали веќе се случило, можете лесно да одредите со тестовите за овулација Oview. Очекувајте вашиот циклус да се врати во нормала во рок од четири до шест недели. Можете да почнете да користите било каков тип на контрацепција веднаш по спонтан абортус. Сепак, избегнувајте да имате секс или да ставате нешто во вашата вагина, како тампон, две недели по овој непријатен настан. [4]

Идни бремености по спонтан абортус

Можно е да забремените за време на менструалниот циклус веднаш по спонтан абортус. Но, ако вие и вашиот партнер одлучите да пробате друга бременост, погрижете се да сте физички и емоционално подготвени и здрави. Прашајте го вашиот лекар за упатства за тоа кога може да се обидете повторно да забремените. Постојат многу методи за одредување на овулацијата, но еден од најточните методи се тестовите за овулација како што е Oview, со кои лесно можете да ги одредите двата најпогодни дена за забременување.

Спонтаниот абортус обично се случува еднаш. Повеќето жени кои поминале низ ова имаат последователна бременост без проблеми. Помалку од 5% од жените имаат две последователни загуби на бебе и само 1% имаат три или повеќе последователни спонтани абортуси.

Ако имате повеќе спонтани абортуси, обично два или три по ред, размислете за тестирање за да ги идентификувате основните причини зошто се случува тоа. Ако, и покрај сè, проблемот не може да се детектира, не губете надеж. Околу 60 до 80% од жените со необјаснети повторливи абортуси последователно имаат нормална бременост. [4]

Спонтан абортус тоа е многу емотивно трауматичен момент за жената. При најмало сомневање за спонтан абортус, консултирајте се со вашиот лекар за, доколку постои начин, да се спасат бебето и бременоста. Меѓутоа, ако работите завршат неповолно, не губете надеж. Светската медицина постојано се развива и нејзината цел е да му помогне на секое семејство да го прегрне своето бебе.

Прочитај повеќе на:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560521/  

[2] https://progyny.com/education/female-infertility/types-miscarriage/  

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9688-miscarriage   

[4] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/diagnosis-treatment/drc-20354304

Related posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.